четвъртък, 31 януари 2013 г.

Института за социални дейности и структури "Иван Хаджийски"
Стилистиката на Бойко Борисов не сработи на референдума. Тя засече. Даже нещо повече - обърна се срещу него. Това заяви в интервю за БГНЕС социологът проф. Петър - Емил Митев от Института за социални дейности и структури "Иван Хаджийски".


Не знам дали е първият, но това е първият голям провал за Бойко Борисов, заяви той. "Просто стана достатъчно ясно, че неговата харизма, която му позволяваше да говори и да сменя мнението си... Това е достатъчно интересен феномен. Той сменяше мнението си по някой път в един и същи ден. В случая беше драстично, защото той каза най-напред, че е "за" референдума. Той каза, че е "за" референдума и ще гласува с "да". Накрая от неговата партия отчетоха, че това е била една излишна репетиция на БСП", каза проф. Митев.

След това призова да се гласува с три пъти "не" и даже си позволи да се изказва по време на самия изборен ден, продължи той. "Не сработи. Неговата стилистика не сработи", подчерта социологът. "Тук става дума вече не само за това, че в конкретния случай той се оказа, че не може да повлияе дори на всички свои собствени поддръжници, защото той каза три пъти "не", но имаше привърженици на ГЕРБ, хора на ГЕРБ, даже и от парламента, които гласуваха с "да", каза още проф. Митев.

"Тук по-важното е, че неговата стилистика, която му позволяваше досега, разчитайки на харизмата си, да говори като на маса, да говори като на улична среща, случайна... Даже да разказва как случайно на улицата, на разклона, срещнал човек, който става за министър и изобщо неща, които сами по себе си биха били компрометиращи във всяка развита демокрация. Тази стилистика повече не може да работи. Тя засече, даже нещо повече - обърна се срещу него", каза проф. Митев.

"Това също го смятам за положителен факт, защото не е въпросът дали утре ще бъде той министър-председател, или не. С такава стилистика не трябва да се управлява. По такъв начин не трябва да се управлява. Защото това е несъмнено признак на артистичност, но с тази артистичност не може да се злоупотребява и тя не може да подменя правилата на демокрацията, които са рационални", каза проф. Митев.

Нека преди всичко да видим кой е главният въпрос, призова той. Според него, това е въпросът за възможността на нашата страна да навлезе на територията на пряката демокрация - можем или не можем. "Така е, България в момента не е на равнището на политическа култура, която изисква пряката демокрация. Пряката демокрация изисква по-високо ниво на демократична политическа култура, отколкото представителната демокрация. Това трябваше да се разбере и не виждам друг начин освен като направим такава крачка", добави той. Сега всички пукнатини, всички тесни места, всички проблеми, които направиха в крайна сметка референдума невалиден, са ясни и могат да бъдат обществено осмислени, така че да ни подготвят за една бъдеща по-висока култура на участието, смята проф. Митев.

От тази гледна точка референдумът трябва да се разглежда като положителна крачка, добави той. "Изглежда малко парадоксално, защото той е невалиден и защото той беше съпроводен с толкова тежки нарушения не толкова на закони, но все пак на достатъчно ясни европейски и демократични политически стандарти. Като започнем от формулировката на въпроса и стигнем до списъците, според които участват хора на 120 години и изобщо са със стотици хиляди повече, отколкото са според преброяването", каза той. "Но в крайна сметка - движим се напред, като осмисляме собствения си опит", добави проф. Митев. Според него, това е най-важното.

actualno.com


0 коментара:

Публикуване на коментар