четвъртък, 14 февруари 2013 г.

На избори ще се гласува от 7 до 20 часа
Изборният ден се измества с един час и вече урните ще се отворени от 7 часа до 20 часа вместо от 6 часа до 19 часа. Това реши парламентът, който прие на второ четене текстове от промените в Изборния кодекс. С гласуваните вчера текстове се дава възможност на Централната избирателна комисия да удължи изборния ден до 21 часа, ако в 20 часа пред секцията има чакащи избиратели.


Очаквано от опозицията възразиха и обвиниха управляващите, че се готвят да правят манипулации на вота. ДПС видя намерение резултатите да се броят по тъмно, когато членовете на секционните комисии ще бъдат изтощени. От левицата коментираха, че късните вечерни часове, макар и през лятото, ще се използват за натиск върху избирателите и купуване на гласове.

Управляващите защитиха предложението си с това, че така ще се даде възможност да упражнят конституционното си право и хората, които в неделния ден са решили да отидат на излет или другаде извън града.

С приетите днес текстове парламентът върна и интегралната бюлетина за парламентарните избори. Изборният кодекс от 2010 година предвиждаше на вота за народни представители да се гласува с отделни бюлетин за всяка партия, като избирателят има право на преференция – да посочи предпочитан кандидат и така да се пренареди листата на партията.

ГЕРБ обаче се отказа от преференцията за вота през юли тази година с аргумента, че ЦИК няма да се справи с организацията и набавянето на модулни кутии, които фабрично да пускат само една бюлетина.

От опозицията пък поискаха интегрална бюлетина срещу т.нар. индианска нишка.

Избирателите ще отбелязват вота си със знак "Х" със син химикал, а в бюлетината освен имената на партиите ще има и имената на кандидатите на първите три места в листата.

Парламентът прие още даренията над размера на една минимална работна заплата – 310 лева, сега да се превеждат по банков път и да се декларира произходът им. Досега този праг беше 1000 лв.

Управляващите не приеха исканията на лявата и дясната опозиция за агитацията в БНТ и БНР по време на 30-дневната предизборна кампания да бъде безплатна. Не беше приета и идеята им всяко платено съдържание по време на предизборната кампания да се обозначава със съответния надпис "платено съдържание".

Парламентът забрани поставянето на билбордове, с които се агитира извън официалната 30-дневна кампания. Управляващите предложиха тази промяна заради общинския съветник Георги Кадиев и партията на Яне Янев РЗС. През лятото на 2011 година преди местни избори, в които Кадиев беше кандидат за кмет на София за БСП, по магистрала "Тракия" бяха поставени множество билбордове, от които Кадиев призоваваше за внимателно шофиране. По същото време Яне Янев обещаваше от билбордове по основните пътища в страната, че ще уволни Бойко Борисов.

Депутатите, които от вчера обсъждат промените в Изборния кодекс, удължиха и днес заседанието си до окончателното приемане на поправките.

Изборен кодекс можете да прочете тук.

dnevnik.bg


0 коментара:

Публикуване на коментар