неделя, 24 март 2013 г.


Предизборната кампания за предсрочните избори започва на 12 април
Предизборната кампания за предсрочните избори започва на 12 април - тридесет дни преди изборите, и приключва в полунощ на 10 май, посочва решение на Централната избирателна комисия от събота, пишат от dnevnik.bg. Самото гласуване е на 12 май.


Кампанията ще се води на български език, а гражданите, партиите, коалициите от партии, инициативните комитети, кандидатите и застъпниците могат да агитират на предизборни събрания, както и чрез доставчиците на медийни услуги – печатни и електронни медии. Социалните мрежи като Facebook и Twitter, както и личните блогове не се смятат за медийни услуги.

На всеки агитационен материал трябва да пише от чие име се издава. Поне 10% от лицевата площ на материала трябва да е заета от съобщение, че търговията с гласове е престъпление.

Извън времето на кампанията е забранено поставянето на предизборни материали по републиканската пътна мрежа и общинските пътища, пише още в решението.

До 11 май могат да се регистрират застъпници в районните секции, посочва друго решение ЦИК от събота. За целта е необходимо предложение по образец, подписано от представляващия партията или коалицията. Застъпниците трябва да са пълнолетни, да не са под запрещение и да не изтърпяват наказание за лишаване от свобода. Те обаче не могат да бъдат придружители при гласуване на избирател с увреждане на опорно-двигателния апарат или на зрението, което не му позволява да извърши сам необходимите действия при гласуването.

Една кандидатска листа може да бъде представлявана от един застъпник в една избирателна секция в изборния ден, като общият брой на застъпниците на всяка кандидатска листа на партия, коалиция от партии и инициативен комитет не може да надвишава броя на избирателните секции в съответния изборен район.


0 коментара:

Публикуване на коментар