четвъртък, 28 март 2013 г.


71 партии са подали документи за регистрация в ЦИК за участие в изборите до крайния срок, който изтече в 18.00 часа.

4 млн. лв. лимит за харчене от партиите за изборите



Регистрация засега са получили 34 партии, пише news.bg.

Към 16.00 часа бяха регистрирани само ГЕРБ, Български демократичен съюз-Радикали на Евгений Бакърджиев, Нова алтернатива, водена от ексминистър Николай Цонев и НДСВ. Това са първите четири партии, подали документите си в комисията.

Тъй като крайният срок за регистрация на партиите е до 18.00 часа тази вечер, ЦИК трябва да постанови решения и за другите партии било то и без още да се върнати проверките на подписките от ГРАО, обясни по време на брифинг говорителят на ЦИК Ралица Негенцова.

Най-късно на 30 март ГРАО трябва да се произнесе по подписките на всички партии, подали заявления.
Ако след това се окаже, че не са на лице необходимите 7 хиляди подписа за регистрация, тогава ЦИК ще отмени регистрацията на съответната партия.

Към момента са назначени 13 от общо 31 районни избирателни комисии.
Негенцова се похвали и че вече е започнало онлайн излъчването на заседанията на ЦИК.

На сайта на ЦИК може да бъде проследено кои са политическите партии, които досега са подали документи за регистрация за парламентарните избори.
Сайтът на комисията има и нов облик с оглед изискванията на Избирателния кодекс, подчерта още тя.

От ЦИК припомниха, че ГРАО проверява до 7 хиляди валидни подписа, независимо колко са предоставените от партиите подписи. Така например, за Нова алтернатива са броили до 8049 подписа, за ГЕРБ - 7444.

До края на деня трябва да има решение и по казуса със СДС и искането им за замяна на представителството в Синята коалиция на Мартин Димитров с Емил Кабаиванов.

ЦИК е взела решение и за предизборната агитация, която стартира на 12 април. Право на участие имат регистрираните пред ЦИК партии и коалиции, както и регистрираните пред РИК Инициативни комитети.
Правилата са сходни с тези от президентските избори и проведения в края на януари ядрен референдум.

Относно финансирането на кампанията - партия или коалиция може да разходва до 4 милиона лева, а инициативен комитет - 200 хиляди лева.

Това са изцяло собствени средства на партиите, дарения на физически лица, които обаче не трябва да надхвърлят 10 хиляди лева, обясниха от ЦИК.
Забранени са анонимните дарения; дарения, предоставени от Еднолични търговци, Юридически лица, чуждестранни физически лица, чуждестранни държавни предприятия, религиозни организации.


0 коментара:

Публикуване на коментар