понеделник, 11 март 2013 г.

Той се съмнява, че ГЕРБ и БСП ще са водещи в следващото НС

Той се съмнява, че ГЕРБ и БСП ще са водещи в следващото НС
Лидерът на „Атака“ Волен Сидеров обяви днес трите си приоритета, ако вземе властта в следващото Народно събрание, пише dnes.bg. Първо той се обяви за изцяло нов закон за референдумите. „Сегашният е абсолютно несъстоятелен. Той е направен така, че не могат да се правят допитвания“, каза Сидеров.


По негови думи сегашният закон за референдумите къса връзката между гражданите и властта и оттам се поражда дефицитът на доверие в партиите, който се вижда днес сред протестиращите. Според Сидеров новият закон за референдумите трябва да работи по модела на Швейцария, където 5 000 подписа налагат обструкция върху закон и той се връща за преразглеждане, а 100 000 подписа са достатъчни за свикване на референдум. Сидеров обясни още, че Швейцария и България са еднакви като население и изтъкна това като още една причина да заимстваме техния модел.

По негови думи, ако тези промени не се случат, няма гаранция, че дори да влязат нови лица в политиката, те няма да повторят грешките на предшествениците си. „У нас властта се затваря в политическата върхушка и политическата върхушка започва да работи за лобистки интереси“, заяви Сидеров.

По негови думи единственият начин да се избегне този модел е да има постоянен обществен натиск.

Като втори приоритет в евентуалното си бъдещо управление той заяви връщане в българските ръце на всички монополи и природни богатства. Според лидера на националистите държавата трябва да има 51% дял във всички ЕРП-та, мобилни оператори и при добива на злато, природен газ и други природни богатства.
Според Сидеров печалбите трябва да отиват в специални фондове за здравеопазване и пенсионни фондове.

Като трети свой приоритет лидерът на „Атака“ заяви индексиране на българските доходи спрямо средноевропейските.

Той призова всички политически формации да заявят своите приоритети, за да могат гражданите да направят информиран избор.

Сидеров предложи и нов модел на делене на партиите, а не досегашния ляво и дясно. Според него политическите формации трябва да се разделят на проколониални и антиколониални. Според Сидеров в проколониалните попадат ГЕРБ, БСП, Синята коалиция и ДПС. Той ги категоризира така, защото по негови думи тези политически формации са обявили, че не могат да изгонят чуждите монополи. Сред антиколониалните партии той нареди само „Атака“.

„Аз, доколкото виждам, на протестите хората са против колониалния модел“, обясни обществените настроения Сидеров.

Той изрази съмнение, че водещи в следващото НС ще бъдат ГЕРБ и БСП. Според него е възможно този модел да бъде разчупен и да има изненади в следващото Народно събрание.


0 коментара:

Публикуване на коментар