понеделник, 18 март 2013 г.

Само регистрираните в ЦИК партии ще могат да се коалират
Специфика при сегашния изборен процес е, че само политически партии, които са регистрирани пред ЦИК, могат да се сдружават и да учредяват коалиция от партии, за която са необходими и допълнителни документи, свързани с решения за учредяване на коалицията. Това каза пред агенция "Фокус" Бисер Троянов, говорител на комисията.


При учредяване на коалиция, не се изисква нова подписка от избиратели, тъй като участващите в тази коалиция политически партии вече са регистрирани и са представили предварително своите подписки, уточни Троянов. "Също така не се изисква и документ за внесен изборен безлихвен депозит, тъй като той е направен за всяка една от участващите в тази коалиция политически партии", добави Троянов.

По думите му - всяка една партия трябва да се регистрира в ЦИК и след това, ако преценят да се сдружават две или повече политически партии, те извършват това с отделно заявление, регистрирайки пред ЦИК самата коалиция.

"Крайният срок за учредяване на коалиции и за регистрацията им пред ЦИК е до 17.00 часа на 1 април. Всякакви промени в състава на коалицията от партии може да се извършва в този краен срок", заяви Бисер Троянов.

"От последните две години, няма съществени различия при подаването на документите. Изискванията към политическите партии са установени в Изборния кодекс и те бяха еднакви за тях както за изминалите президентски избори, така и на предстоящите парламентарни избори", каза още Троянов.


0 коментара:

Публикуване на коментар