петък, 22 март 2013 г.

"Икономист": Има ли кой да почисти Авгиевите обори на корпоративна България
"Най-важният въпрос сега е кой ще спечели изборите през май и дали победителите ще успеят да възстановят спокойствието, да се придържат към политиката на фискална дисциплина и най-накрая да почистят Авгиевите обори на корпоративна България. "


Това изтъква в новия си брой списание "Икономист" по повод протестите от последните седмици.

Под заглавие "Протести на беднотията" изданието запознава читателите си с тактическата оставка на правителството на Бойко Борисов, със смъртта на Пламен Горанов, когото нарича "българският Ян Палах" и припомня доклада на "Лекари без граници", според който самозапалването предимно по политически причини не е нещо необичайно за България.

"Тази вълна от протести - и от хора, готови на крайна саможертва в името на политически цели - е по-лоша от всичко подобно, което се е случвало след падането на комунизма. Българите са изтощени от развихрилата се корупция, лошото управление на обществения и на частния сектор, от безполезната администрация, високата безработица и беднотията. "Основната причина за политическата криза е бедността", казва Кристофор Павлов, главен икономист на UniCredit Bulbank в София."

"Икономист" представя накратко служебното правителство и веднага добавя, че в деня, когато то е било представено от президента Росен Плевнелиев, стотици протестиращи са замеряли парламента с рула тоалетна хартия и са носели метли са надписи "Да изметем боклуците".

"През февруари безработицата достигна 12% - най-високата от 2005г. насам, над 22% от населението живеята под официалната линия на бедността, средната месечна заплата е 400 евро", посочва списанието.

На този фон "Икономист" приключва статията с последните данни от предизборните нагласи и рязкото увеличаване на популярността на "крайно-дясната националистическа партия "Атака" - екстремистка група, с която никоя от основните партии не иска да сформира коалиция."


0 коментара:

Публикуване на коментар