четвъртък, 28 март 2013 г.


Премиерът не бил изчезнал, а работил активно, заяви Добрев

Премиерът не бил изчезнал, а работил активно, заяви Добрев
Бойко Борисов настоявал членовете на ГЕРБ да не изкажат нито една лъжа в предизборната си програма, уточнява dnes.bg. Това стана ясно от думите на бившия икономически министър Делян Добрев пред bTV, който вероятно ще оглави листата на партията в Хасково.


Той допълни, че бившият премиер не е изчезнал, а се е включил активно в „усилената” работа по посланията в предизборната кампания.

Добрев каза още, че ГЕРБ няма да залита към популизма, няма да обещава, а ще бъде различна с отговори на въпроса "как", а не "какво". Препокриването на темите, които бяха посочени в програмата на партията, с тези от предходните избори, той обясни с краткостта на мандата. „Образование, здравеопазване - целият свят работи по тях няколко мандата”, заяви Добрев.

Бившият икономически министър призна и някои грешки при управлението на ГЕРБ. Според него най-голямата е непостигането на икономически растеж, който да гарантира високи доходи.

„Ние сме самокритични, но не трябва да отричаме и това, което направихме – премахнахме посредниците при газа, осигурихме проучване на Черно море, което след 4 години ще гарантира енергийна независимост на страната за дълъг период. Спряхме пагубния проект „Белене”, който щеше да фалира държавата, спряхме „Бургас-Александруполис”, който щеше да затрие целия туристически сектор”, обясни Добрев.

Състоянието на малките и средни фирми се дължало на усложнената икономическа ситуация, наложена от неочаквано дългата криза. Ниските инвестиции през януари тази година Добрев обясни със „сезонност”, която била нормална за началото на годината.

Бедността, по който показател страната е на дъното на ЕС, не станала в последните три години, а в последните 23. „Ние обещавахме да гарантираме високи доходи, но това става само през висок ръст на икономиката. Трябва обаче да се отчете, че управлението беше в най-тежката криза и в нея имаме 1% ръст, който не е достатъчен, но е на фона на 1% ръст за целия ЕС”, заяви бившият министър.

Относно борбата с организираната престъпност Добрев отчете, че има повече униформени полицаи по улиците, няма отвличания, убийства и магистрални обири.

„Това бързо се забравя, защото е нормално да ги няма. Битовата престъпност по принцип се увеличава в криза. Правят се усилия и в тази посока. Не сме перфектни и моят апартамент беше ограбен в Хасково, когато бях депутат, 3 години по-късно хванаха грабителите”, призна Добрев.

„Калинките”, които „летяха“ през управлението на ГЕРБ, Добрев нарече лош кадрови подбор, но по думите му „за разлика от всички останали, тези грешки сме ги коригирали веднага – това е правителството с най-много сменени министри и зам.-министри. Никога не можеш да направиш състав на МС безгрешен”.

Въпрос дали Мозъка ще бъде в листите на ГЕРБ Добрев отклони с незнанието си кой е той и с невъзможността му да коментира списъците. Лъчезар Иванов с прякор Мозъка бе шеф на софийската организация на партията, но се наложи да подаде оставка след оказан натиск за спиране на репортаж за близък до него митничар. Все пак Добрев призна, че много от „настоящите депутати в НС” няма да бъдат в листите.


1 коментар:

  1. Значи предния път е имало лъжи.Само не знаем кои и колко,за да преценим кое пък е истина...

    ОтговорИзтриване