събота, 30 март 2013 г.

Станишев за ГЕРБ: "Ялов е, мами. Това е истината!"

Орешарски трябва да е следващият премиер!
За мен Пламен Орешарски е най- закономерната, логична, политически издържана кандидатура, която може да даде нова визия за страната. Това беше отговорът на въпроса кой трябва да е следващия премиер на България, който даде лидерът на БСП Сергей Станишев в предаването „Седмицата“ на Дарик радио.


„За мен той е най силната кандидатура, която отговаря на нуждите на страната в този момент. Това е моя лична позиция и съм готов да я отстоявам и пред БСП. Убеден съм в неговите лични качества, почтеност и лоялност към нашата кауза“, добави председателят на социалистите.

Според Станишев Орешарски в най- добра степен олицетворява предсказуемост, икономическа компетентност, добра реализация на бюджета, социална отогворност, икономически ръст и нормални условия за дребен и среден бизнес.

Станишев обяви, че предстои във вторник БСП да утвърди предизборната си платформа.

Лидерът на левицата беше категоричен, че единствено БСП може да не допусне втори мандат на ГЕРБ, които причиниха разруха, тотално обедняване на хората и закриването на 250 000 фирми. Според Станишев на Бълария е нужно национално отговорно правителство, което да работи за икономически растеж и да бъде социално отговорно.951

„БСП не ламти за власт, искаме БСП да е инструментът на гражданите за промяна“, добави лидерът на левицата. Станишев изтъкна, че общото послание на водачите на листите на БСП е, че партията чува гласа на обществото и продължава процесът на обновление. „Ние не правим самоцелна промяна, не тръгваме от нищото.

Не може да се сложат само нови лица“, каза Станишев и напомни, че ГЕРБ бяха само нови лица и направиха пълни поразии. „Аз умея да нося моята отговорност“, подчерта лидерът на БСП и сподели, че през последните две седмици е провел десетки разговори с областните съвети на БСП. „Съобразявал съм се с десетки хора, анализи и с потенциалния опонент. Тезата, че съм седял и съм си измислял имена не отговаря на истината“, каза Станишев.

Попитан за мнението му за предизборната програма на ГЕРБ, лидерът на БСП беше категоричен, че няма никакво значение какво пише в нея, защото ГЕРБ не изпълняват обещанията си. „Това е все едно да обсъждаш научна фантастика“, изтъкна Станишев и напомни, че от програмата на ГЕРБ през 2009г останаха само хубави пожелания. „Ялов е, мами. Това е истината“, каза Станишев по повод слогана на бившите управляващи и определи като нахалство стремежът им към втори мандат. Лидерът на БСП отбеляза, че в крайна сметка се оказва, че правителството на Борисов е построило дори по- малко пътища от кабинета Станишев.

Лидерът на БСП изтъкна, че описаното в материалите, които предаде на главния прокурор, е скандално и потресаващо. „Цветан Цветанов не е в позицията да каже, че ще напусне политиката, ако това се докаже. Това е най- малкото, което трябва да направи“, категоричен беше лидерът на БСП. Той подчерта, че е публична тайна, че при управлението на ГЕРБ се подслушва масово и се дават гигантски средства за това.

„Случващото се в МВР е черна кутия за обществото“, отбеляза Станишев. Той изтъкна, че 100 млн.лв. се дават за подслушване, а резултатът е, че минимален процент върши работа в съда. Това според лидера на социалистите означава, че се подслушва за други цели. „Трябва да има ред в държавата, а не да се използва МВР за частни интереси, за шантаж и компромати“, категоричен беше Станишев.

Той напомни как от парламентарната трибуна лично Цветан Цветанов обвини лекарите от Горна Оряховица. „При Цветанов няма закон, а целесъобразност“, отбеляза лидерът на БСП. Той предположи, че сигналът е пристигнал при него, за да се направи нещо публично, а не да се потули. „Бях шокиран от сигнала и от това колко убедително звучи.

Аз описах това, което се твърди в материала и казах, че се надявам това да не е вярно. Единственият изход е прокуратурата да направи проверка“, каза Станишев. Според него трябва да се въведе сериозен реален контрол върху използването на СРС, за да няма злоупотребии да има повече прозрачност.

Междувременно стана ясно, че поради несъгласие с начина на гласуване при определянето на кандидатите в листата за народни представители, деветимата представители на общинско ръководство на БСП в Пазарджик са напуснали заседанието на областния съвет още преди вота. Това каза областният председател на БСП Георги Мърков, цитиран от "Фокус".

Още в началото те излязоха с декларация, че са гласували на своя конференция и настояват - второто място в листата да бъде за тях. Направиха това още преди дори да гласуваме и без да знаят какво ще стане по време на заседанието.

Председателят на организацията Димитър Димитров поиска някакво гласуване, което не е по устав. Въпреки това, подложихме неговото предложение на гласуване, но болшинството от присъстващите не се съгласиха с него. Според мен, те се бяха настроили предварително да напуснат, затова решенията впоследствие бяха взети в тяхно отсъствие, каза още Мърков.


0 коментара:

Публикуване на коментар