събота, 16 март 2013 г.

ЦИК е на път да направи спорна реформа в разпределянето на депутатските мандати


Изборна математика за напреднали
Тежи ли Искра Фидосова от ГЕРБ колкото Кирил Добрев от БСП или Румен Овчаров от БСП колкото Волен Сидеров от "Атака"? Отговорът е "не". Може да звучи невероятно, но досега Фидосова, измерена в електорална тежест, беше значително "по-лека" от Добрев.

"Тежестта" на едно и също депутатско място в Народното събрание, но в различни избирателни райони на страната никога не е била еднаква. Гласовете, с които Овчаров например е бил избран за народен представител от София, са много повече, отколкото тези за Сидеров в Бургас например. Искра Фидосова като кандидат за депутат от Монтана също е влязла в Народното събрание със значително по-малко гласове, отколкото Добрев в София-област.

След почти всички парламентарни избори досега политическите сили говореха за тази несправедливост и неравнопоставеност на мандатите в гласове между различните избирателни райони, но вече около 22 години никой не се наемаше да промени това.

В близките дни се очаква Централната избирателна комисия (ЦИК) да излезе с решение, с което да се опита да промени сегашното статукво чрез радикално преразпределение на мандатите в 31-те многомандатни избирателни района. Но твърде вероятно е то да изненада неприятно част от политическите сили.

В матрицата

Мащабното преразпределение на мандатите по региони, което предстои да бъде прието от ЦИК, е по същество реформа от гледна точка на определянето на депутатските места. То ще засегне в различна степен 21 многомандатни избирателни района от общо 31, като към едни от тях ще се прибавят мандати, а от други ще се отнемат.

Най-фрапиращо е предложението за два от трите избирателни района в столицата. В 23-ти МИР местата за депутати се увеличават с четири и така листата става най-дългата в страната с 16 позиции, а в 25-и - с три. Заедно с прибавянето на един мандат към 24-и район общо в София-град ще се избират осем повече, отколкото досега, или столицата ще изпрати в парламента 42-ма народни представители.

В Бургас и Варна също се добавят още две депутатски места. В Сливен, Габрово, Ямбол и Перник пък се отнемат по едно. В смесените райони като Търговище, Смолян, Силистра, Разград листите също окъсяват с едно място. Досега те и без това бяха къси - от по пет места.

Или с други думи, в Народното събрание 104 депутати от общо 240 (почти половината) ще са от София, Пловдив, Варна, Бургас и Стара Загора. На тези места партиите, които имат шанс да прескочат бариерата от 4% трябва да са особено внимателни какви хора предлагат в листите.

Неофициално от ЦИК обясниха, че изчисленията на мандатите са лесни и всеки може да си ги направи. За база се взимат данните за населението, включително новородените, а не само избирателите, от последното преброяване през 2011 г. по области, чиито граници съвпадат с избирателните райони. Тежестта на съответната област, измерена в население, се пренася в тежест по мандати в 240-членния парламент.

Простото сравнение с населението според предпоследното преброяване през 2001 г. очевидно не може да е показателно, защото числата за Бургас например показват, че като цяло жителите в областта намаляват през 2011 г., но мандатите странно се увеличават с два. Възможното обяснение е, че досега листата в морския град е била подценена, т.е. досегашните места не са съответствали на тежестта й като население от общото в страната.

По кодекса

Драстичната промяна на мандатите всъщност беше заложена в последните поправки в Изборния кодекс, приети през януари. Изменението е в ал.3 на чл.67, който гласи, че ЦИК определя броя на мандатите за всеки многомандатен изборен район въз основа на единна норма на представителство за цялата страна в зависимост от броя на населението по данни, предоставени от Националния статистически институт на база резултатите от последното преброяване на населението, а не както беше досега - по актуализирани прогнозни данни на НСИ. В текста още се казва, че за изчислението на броя на мандатите се използва методът на най-големия остатък. Изрично е посочено и че броят на мандатите в изборен район не може да бъде по-малък от 4.

Макар и неофициално от различните партийни централи на по-големите формации споделиха, че решението на ЦИК е очаквано. Като аргумент повечето от тях посочиха миграцията към големите градове като София и Варна, както и обезлюдяването на някои региони заради емиграцията в чужбина. От БСП дори разказаха, че преди пет-шест месеца са обсъдили най-детайлно възможността да бъдат прекроени мандатите. Оказа се, че и в "Синята коалиция" са се подготвили за промяната на мандатите, но останаха изненадани от чувствителното нарастване на депутатските места във Варна и в София. За разлика от колегите си обаче народните представители от ГЕРБ знаеха предварително с колко и къде ще се променят мандатите. За последно информацията им беше припомнена на срещата между областните координатори на партията с членовете на предизборния щаб – Цветан Цветанов, Искра Фидосова и Красимир Ципов, в четвъртък.

Точно този факт предизвика съмнения, че в радикалната промяна на мандатите може да има нещо повече от демография. Изпреварващата и навременна информация е важна на политическите сили, за да определят състава, водачите и кандидатите си за депутати на избираеми места в съответните листи. Още повече че заради предсрочните избори сроковете за подготовка за вота са чувствително съкратени. Към това трябва да се добави и (може би случайното) съвпадение на ограничаването на мандатите в райони, в които ГЕРБ нямат силни позиции, като Сливен, Монтана, Кюстендил и Перник например, и увеличаването на депутатските места там, където бившите управляващи са силни - като Бургас и София.

Ефектите

Дали мащабното прекрояване на мандатите е в нечия полза, е въпрос на математика, а експертите, които разбират от изчисление на изборните резултати, се броят на пръстите на едната ръка. Политологът от Софийския университет и специалист по изборите Димитър Димитров е категоричен, че няма как ЦИК да допусне грешка при преразпределението на мандатите. "Ако изобщо може да се говори за някаква манипулация, тя би могла да се търси в данните на НСИ от преброяването", казва той. Според него на този етап е трудно да се каже коя от политическите сили би спечелила от това преразпределение, преди ЦИК официално да определи методиката на изчисляването на резултатите от изборите. Все пак според него е доста учудващо чувствителното увеличаване на мандатите в трите софийски избирателни района.

Според бивш член на ЦИК промяната на мандатите е в полза на двете големи партии ГЕРБ и БСП, както и на формациите с твърд електорат като ДПС. Тежестта на един мандат в съответния регион се изчислява на базата на гласовете, разделени на броя на депутатските места. Избирането на повече депутати от София на практика ще намали цената на един мандат, което ще даде възможност на двете най-големи партии да вкарат повече депутати. В столицата традиционно добри позиции има и партията на Иван Костов. Увеличаването на гласовете за влизане в парламента за един народен представител в районите с къси листи също работи за двете големи партии и за формациите с твърд електорат, каквато е ДПС в смесените региони. Най-ощетени от промяната на мандатите ще бъдат малките формации.

Все пак обаче експертите определят реформата с преразпределението на мандатите като положителна. Друг е въпросът, че тя може би трябваше да се осъществи заедно с прочистването на избирателните списъци от мъртви души. По този начин би се избегнало евентуалното изкривяване на изборните резултати.

capital.bg


0 коментара:

Публикуване на коментар