сряда, 27 март 2013 г.

Остават големи опасенията за схеми за купуване на гласове

Представители на ОССЕ са били в България между 18 и 20 март
Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) ще изпрати 22 дългосрочни и 220 краткосрочни международни наблюдатели за предстоящите на 12 май предсрочни парламентарни избори, става ясно от доклад на предварителна мисия на организацията в България, пише dnevnik.bg.


Представители на ОССЕ са били в България между 18 и 20 март, като са се срещнали с представители на властите, изборната администрация, партиите, медиите и гражданското общество, за да преценят нуждата от изпращането на мисия за изборите. След разговорите те са преценили, че в България трябва да пристигне стандартна мисия за наблюдение въпреки искането на Министерството на външните работи и на някои партии за разширена такава.

Все пак съставът на мисията е значителен. 22-ата дългосрочни наблюдатели ще прекарат в страната между шест и осем седмици за срещи и наблюдение - те имат сериозен опит в провеждането на избори и възможността да анализират случващото се. Те ще дадат насока и на краткосрочните наблюдатели, които ще бъдат в България няколко дни и задачата им ще е да следят случващото се в различни части на страната около изборите.

"Всички събеседници, с които се срещнаха представителите на ОССЕ, подчертаха необходимостта от разполагането на мисия от международни наблюдатели на ОССЕ за предсрочните парламентарни избори. Повечето от тях насърчиха назначаването на разгърната мисия за наблюдение", се казва в документа.

От ОССЕ припомнят, че на 28 февруари разпуснатият вече български парламент прие решение, с което предложи на Министерството на външните работи да покани "разширена" мисия от наблюдатели.

В предварителния си доклад от организацията отбелязват ситуацията, при която ще се случат изборите – на продължаващи протести и обществено разочарование от политиката и политическите партии. Голяма част от събеседниците на пратениците са отбелязали страховете си за честността на предстоящия вот.

Остават големи опасенията за схеми за купуване на гласове, особено сред малцинства като ромите, за възможността за подкуп на представители на избирателните комисии, за съмненията за точно броене и въвеждане на гласовете.

Повечето събеседници на ОССЕ са повдигнали въпроса за прозрачността на медийната собственост, за независимостта на медиите от определено икономическо и политическо влияние, както и за нуждата от заплащане на медийно отразяване.

Според международната организация с промяната на изборния кодекс през февруари 2013 г. са били изпълнени част от препоръките на ОССЕ, като прозрачността на работата на Централната избирателна комисия (ЦИК) и правата на наблюдателите да проследят всички етапи на изборния процес. "Въпреки това на много важни препоръки все още трябва да се обърне внимание", се допълва в доклада.


Пълният предварителен доклад на ОССЕ
Изтегляне


0 коментара:

Публикуване на коментар