четвъртък, 21 март 2013 г.

Темите в печата днес

Преглед на печата на 21 март 2013 г.
"Голямата опасност е в непризнаването на изборите. За първи път след 1990 г. рискуваме да имаме избори, при които загубилата партия е готова да излезе на улицата и да не признае резултатите". Това е мнението на политолога Иван Кръстев, пише днес.бг.


"Причината е, че на тези избори никоя партия не може да си позволи да загуби. Досега всички кризи в страната са се решавали чрез договаряне вътре в елита, но днес такова договаряне е трудно, а и няма да бъде достатъчно, защото сега обществото не е разделено на ляво и дясно, а на горе и долу", обяснява политологът за "24 часа".

Проф. Михаил Неделчев допълва с позицията си свързаните с изборите страници на "24 часа" с твърдението, че: "Истинският политик не е плод на социално инженерство. Именно "старите" политици се заемат в крайна сметка да се справят със съответната криза. Митът за новите лица, не предложи такова, което да заяви: "Ето, АЗ СЪМ, дълго ме търсихте, явих се!"

"Райков отрича да е разузнавач", е водещата новина на "Преса". "Няма как да съм бил. Този въпрос е като приказката за моето двойно гражданство, шест пъти съм проверяван от различни състави на Комисията по досиетата и отговорът трябва да се търси там", обясни премиерът специално за изданието.

"Ревизия на парите за болниците", обещава министърът на здравеопазването проф. Николай Петров, информира "Труд". "До края на месеца трябва да предложа състава на Националния съвет по цени и реимбурсиране на лекарствените продукти. Приоритет на екипа ми ще бъде приемането на актуализираните медицински стандарти по 49 медицински специалности, които се утвърждават с наредби на здравния министър. Тръгват спрените конкурси за нови началници на: "Специализирани болници за рехабилитация - Национален комплекс", на столичния "Майчин дом", на Специализираната болница за активно лечение по онкология, на университетската Александровска. Всички тези големи лечебни заведения са със 100% държавно участие в капитала им и министерството излъчва техните ръководители, разбира се, след проведен конкурс", обясни проф. Петров.

Министърът на вътрешните работи Петя Първанова в интервю за "Труд" заявява, че не понася сервилните и конформистки настроени хора.

Пред "Труд" Петър Стоянов, президент (1997-2002), формулира своята теза и дава препоръки. "И Сергей Станишев, и Лютви Местан знаят, че проф. Константинов няма да фалшифицира резултата от изборите - първо, заради професионалното си достойнство и второ, защото това никак не е лесно да се случи.

Целта, която преследват те, обаче може да доведе до опасно дестабилизиране на държавата. Внушението, че изборите вече са опорочени само защото Константинов е шеф на "Информационно обслужване", може да послужи за алиби на БСП и ДПС в случай че не спечелят. Но това ражда ново напрежение, насочено към институционализма в България."

"Учителите с по-високи заплати от април", съобщава пред "Телеграф" служебният министър на образованието проф. Николай Милошев. В личен план професорът споделя, че се е нагледал на студенти, които учат "висшО" и пишат "инжИнер".

"Искат пускане на III и IV блок на "Козлодуй", съобщава "Дума". За това настояха вчера от Радикалното крило на протестите и Народното социално движение. По техни изчисления, с пускането в експлоатация на двата блока цената на електроенергията може да падне с 25%.

Двата реактора могат да работят още 30-35 години и могат да издържат на всички вътрешни и външни бедствия, посочи бившият директор на "Козлодуй" Красимир Николов. Той призова служебния премиер да обособи в отделно дружество двата блока и да се започне бързата им експлоатация. По думите му спирането на първите четири блока на АЕЦ "Козлодуй" не е било продиктувано от ЕС, а е изкуствено предизвикано за облаги на монополите.

Ядреният експерт Ангел Гоцев подкрепи искането и изтъкна, че разрушаването на един ядрен блок струва колкото и неговото построяване - над 1 млрд. лв.


0 коментара:

Публикуване на коментар