четвъртък, 28 март 2013 г.

Поредната война между социолози избухна заради изненадващите данни

Прогноза за избори 2013 взриви Интернет: ГЕРБ води с 30%, БСП следва с 16%
Социологическо проучване на американска фондация дава почти двойна преднина на ГЕРБ пред БСП, пише dnes.bg. Според данните, публикувани във в. „Преса“, ГЕРБ има доверието на 30% от гражданите срещу 16% за БСП.


Изследването било направено със знанието на посолството на САЩ у нас. Успоредно с него е направено още едно социологическо изследване, но от френски екип, твърди „Преса“.

Изнесените данни доведоха до поредната война между социолози. Кольо Колев от "Медиана" нападна колежката си Мира Радева, която призна, че тя е правила изследванията по поръчка от чужбина.

Това е информационна агенция „ЕЖК – Една жена ми каза“, заяви през смях пред bTV социологът Кольо Колев, коментирайки данните.

„Имам информация, че Мира Радева от пет дни върви по редакциите на различни медии и казва, че има много тайно изследване, ама не може да го публикува от свое име, защото е поръчано от американци“, заяви социологът.

Той посочи, че когато се публикуват изследвания, всеки социолог и агенция стои с името си зад него. „Естествено, че никакви американци, никакви французи не са извършвали изследвания на терен. Това са българи, които са правили изследването дори то да им е поръчано от чужда страна“, смята Колев.

Според него такива опашати лъжи се появяват често преди изброи.

Мира Радева потвърди пред bTV, че тя е правила изследванията. Тя допълни, че става въпрос за две паралелни проучвания, поръчани от чужди възложители, единият от които е „много известна фирма”.

На обвиненията, че ходи по редакции, тя отговори, че е била само в тази на вестник „Труд”, който поръчал изследване на Колев, дало разминаващи се резултати с това на проучването на Радева. Там тя поискала да се извадят анкетните карти и базисната информация. „Като един професионалист знам, че когато има подобни разлики, трябва да сравним методиките, да видим къде бъркаме – може да бъркам аз”, заяви Радева.

По данни на агенция „Медиана“ за месец март, ако изборите бяха днес, за ГЕРБ биха гласували 21,3%, а за БСП – 20,4%. По данни на "Галъп" пък ГЕРБ печели 19,7% от гласовете, а БСП - 18,6%.


4 коментара:

  1. ГЕРБ ще вземе дори 35 %, а бесерастите- само 14 %. 16 % ще вземе "Атака".

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Апостолов, педерасти са и гражданите за ЕРБ И КОМУНЯГИТЕ.
      с ЕДНА дума майната им гадна!!!

      Изтриване
  2. Анонимен, тая книга съм я чел- всички са маскари. С изключение на теб, разбира се. Защото ти си света вода ненапита. Ти си ангелче, душичка, сладур. А иначе си оставаш една анонимна нула от циганската махала на Европа!

    ОтговорИзтриване
  3. Мура Янефъ е най-некадарното разкрачено пернато което някога се е представяло за социолог.

    Освен, че се продава на всеки за стотинки тя няма и грам познания с които дори да може да лъже и да маже, та се стига до такива циркове.

    ОтговорИзтриване