събота, 16 март 2013 г.

"Галъп" изравнява ГЕРБ и БСП, а "Медиана" даде предимство на левицата над партията на Бойко Борисов. 

Това са основните изводи от изследванията за електоралните нагласи за февруари, представени от двете социологически агенции днес съответно във вестниците "Преса" и "Труд".


Според "Галъп", ако днес бяха парламентарните избори, за ГЕРБ биха гласували 22,6%, а за БСП - 22,1%. Пред януари и декември разликата между две партии е била малко над 4 на сто, но сега вече е стопена до половин процентен пункт според агенцията.

На трето място се нарежда ДПС с лек ръст до 7.3%. Следва партията на Меглена Кунева "Движение България на гражданите", което запазва се задържа на ниво от малко под 5%.

Под 4-процентовата граница за влизане в парламента остават ДСБ (1.3%), "Атака" (1.2 на сто), Национален фронт за спасение на България, която е около телевизия СКАТ - 0.9%. Следват СДС с 0.9 на сто, с по 0.4% са коалицията РЗС с "Либерален алианс" на Веселин Марешки и ВМРО.

"След като превзе цялата политическа вселена и победи всички, Бойко Борисов е на път да бие и сам себе си", коментира данните социологът на "Галъп" Кънчо Стойчев в "Преса". По думите му двадесет и четири седмици преди парламентарните избори премиерът е успял да свали електората си до равнището на БСП, себе си - до равнището на Станишев, а парламента и политическите нрави в страната - под морското равнище. "Действително, каквото човек сам си направи, никой друг не може да му го направи", смята Стойчев.

Сред причините за спада на ГЕРБ и ръста на БСП той посочва, че колкото повече Борисов се бори персонално с лидера на левицата Сергей Станишев, толкова повече легитимира опозицията като достойна.

Според "Медиана" електоралните нагласи за февруари показват, че 22.5 на сто подкрепа срещу 19.3 на сто за ГЕРБ. През декември води партията на Борисов с разлика от 2%, но сега резултатът вече е в полза на социалистите, които водят с 3.2 на сто.

И според "Медиана" в парламента ще влязат още ДПС и партията на Кунева, а останалите са под нужните 4%.

Социологът на агенцията Кольо Колев посочва, че обратът е настъпил заради сметките за ток и парно, "Дюнигейт", протестите на учените, заплатите на работниците във ВМЗ-Сопот, референдума, бонусите в министерствата, атаката срещу Ахмед Доган, стрелбата пред Съдебната палата, "Буда", както и посочването на "Хизбула" като извършител на атентата в Бургас.


16 коментара:

  1. Гладна кокошка просо сънува. Тъповатите комуняги си мислят, че с тези измислени данни ще повлияят на електората. Ще му повлияят, ама друг път. Баламите измряха ог глад по времето на техния Виденов.

    ГЕРБ ще вземе 35 %, Атака- 17 %, Бесерастите- едва 14 %, ДСБ ще вземе 7 %, а джагалите този път ще се сбогуват с парламента.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Апостолчо, ГЕРБЕРАСТИТЕ са аут. Няма как - ще го преглътнеш!

      Изтриване
  2. Това платено ли е?

    ОтговорИзтриване
  3. Да надай се блажени са верващите:) ще вземе твоя Герб 1000% има да чекаш:)

    ОтговорИзтриване
  4. НЕ за Станишев
    ДА за Бойко





    ОтговорИзтриване
  5. Още ли вярвате на тази мутра!Какво още трябва да се случи!!?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ти в кой свят живееш ???????

      ИМАМЕ ВОЛЯ И ЩЕ СЕ БОРИМ ДОКРАЙ !

      Изтриване
  6. Без да съм социолог или политолог, без да имам каквато и да е партийна принадлежност, без да искам да ангажирам някой с мнението си, също смятам че основната борба е между БСП и ГЕРБ.
    Обаче не мисля, че нещата ще изглеждат точно така след изборите, но ще видим след 12-ти дали съм прав в разсъжденията си или не.
    Едва ли Г-жа Кунева ще вземе толкова много гласове, все пак станахме свидетели със скандал с подреждането на листите им, отвод на несъгласни кандидати за народни представители, за които хората може би щяха да гласуват заради личността им, а не заради партийна принадлежност.
    Не ми се вярва, че Атака и СДС ще останат извън парламента.
    ДПС има традиционно твърд, не малък електорат, но гласовете няма да бъдат толкова, защото Касим Дал също се кандидатира, там очаквам да има разделяне на гласоподаватели.
    Денят на истината 12-ти май наближава.Нека всички да отидем до урните и да гласуваме по съвест!

    ОтговорИзтриване
  7. Жалко за България...гласувалите за ГЕРБ, БСП, Кунева и ДПС обричат страната ни на гибел и загуба на национална идентичност, език, култура и достойнство. Това са васали на САЩ и Брюксел, обрекли България на мерионетно, васално съществуване като територия без индустрия и стопанство, в която има 1400 джамии, хомосексуалистите правят паради, съдът е приятел на бандитите, а Левски и Ботев са изхвърлени на бунището. Това са най-големите национални предатели в историята на България. Само Атака има различни планове и приоритети, които трябва да се вземат насериозно.

    ОтговорИзтриване
  8. това с тези СЕРЕСЕТА много ме озадачава как така сами да се подслушват и записват след което огласят записите 1-2 седмици преди изборите за здраво мислещ човек какъвто мисля че съм това е подла предизборна война срещу ГЕРБ водена от БСП и старите милиционерски служители от ДС защото от тях няма по добри в това и жалко за тази държава и тоз народ който повярва на тях и производнитеим ДПС КУНЕВА ЗАТОВА АПЕЛИРАМ КЪМ ВСЕКИ ЗДРАВО МИСЛЕЩ БЪЛГАРИН ДА ГЛАСУВА ЗА ДЯСНОТО ГЕРБ ИЛИ СДС ЗА СПАСЕНИЕТО НА БЪЛГАРИЯ

    ОтговорИзтриване
  9. Ей, ти, който апелираш да се гласува за мутрите, си с промит мозък. Герб и най-вече Цв.Цв. - директно в затвора

    ОтговорИзтриване
  10. Всички са мутри, всички са измамници, но няма за кого да гласувам. Няма смисъл да гласувам, защото няма алтернатива. Нещо като това да ме карат да избера кой пръст да ми отрежат.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много си прав Брат! Никой от нас не знае истината

      Изтриване
  11. ГЕРБ долу БСП горе

    ОтговорИзтриване
  12. Бойко свършихалити лентите

    ОтговорИзтриване