вторник, 30 април 2013 г.

За или против по-малкото зло (или за Източните Родопи предизборно)
Табелките по пътя между Кърджали и Ардино са много повече от отбивките. Според написаните върху тях километри разстоянието до Ардино ту се увеличава, ту намалява. Минава се през гъста гора, с много завои, пише dnevnik.bg. В края на април на места има малки преспи сняг. И докато кампанията за предстоящите избори в София не е толкова очевидна, в малката отсечка тя буквално изскача от всяко дърво, кофа за боклук или крайпътна чешма. Дърветата основно са заети от "Имаме воля" на ГЕРБ, залепени (най-често) с тиксо. Лицата от листата на доскоро управлявалата партия са като призраци. Снимани анфас, те на моменти стряскат. От другата страна на пътя, макар и доста по-рядко се появяват и плакати на ДПС. От него като съединено в едно същество с две глави са Ахмед Доган и Лютви Местан. Снимани в профил, те винаги са разположени така, че сякаш показват посоката.


Две седмици преди изборите в този район е тихо. Във всяко отношение - по пустия път, в центъра на градовете и при разговорите с хората. Основният им проблем е безработицата. Хората се чувстват излъгани и не виждат смисъл да гласуват. Повтарят го, понякога с усмивка. Примирени са.

В търсене на препитание мнозина заминават за чужбина за няколко месеца, след което се връщат със спечеленото. Това е единственият им шанс. Градовете в Родопите са се превърнали в "гурбетчийски" или "сезонни".

Между общината и правителството е бездна, казват местните. Кой - общината или правителството, е виновникът регионът да не се развива, безработицата да нараства, младите да напускат. Намирането на пряко отговорния за състоянието затруднява излизането от бездната. На въпроса защо няма промяна толкова време повечето присвиват очи, вдигат рамене или просто поклащат глава.

"Хората винаги са предпочитали по-малкото зло"

Гюнейт запалва една цигара и присвива очи, докато се приближаваме към него на главната улица в Ардино, близо до джамията и между двата шивашки цеха (основният бизнес в града), "единият на ГЕРБ, другият на ДПС, третият е независим". Близо на 50 години, той стои прав до маса с възрастни мъже, които играят карти.

Представя се като "може би единственият кореняк на града" и уточнява, че прякорът му е Теди. Живее от 22 години в чужбина - "бил съм по няколко години в Германия и Холандия, две години в Англия, малко в Канада и Австралия". Говори шест езика. Всеки път се връща, преди е имал бизнес в Ардино и е държал няколко заведения. Сега казва, че се радва, че това не е така, защото би означавало да се пороби. Връща се в България през два-три месеца.

"90% от населението работи навънка. На моменти има повече кучета и котки, отколкото хора", казва Гюнейт. Докато говори, от време на време поглежда към масата, където мъжете играят карти или към някой от малкото преминаващи хора по улицата.

Според него "хората са разтроени, разчетворени и всякакви". "Винаги тук е било ДПС, но този път не вярвам, че ще имат такова мнозинство", казва Теди. Според него хората, които искат да гласуват наказателно за ДПС, ще дадат вота си за ГЕРБ.

По думите му в региона винаги са предпочитали по-малкото зло. "Дори и аз не знам за кого ще гласувам, защото няма изявена партия. Колкото и фрапиращо да звучи на миналите избори имаше доста гласове за "Атака" и много в момента могат да направят точно този наказателен вот и да гласуват за Волен Сидеров", смята Гюнейт. Според него най-голямата грешка за последните четири години е управлението на общината. "Общинските съветници нямаха възможност заради натиска от малцинството от ГЕРБ да реализират много проекти, които биха били добре дошли. И от инат един на друг – страда населението", смята той.

Докато пали поредната цигара говори и за Ахмед Доган: "Той продължава да си управлява, а Местан е подставено лице. Но... Ахмед Доган си оставя най-добрият политик", казва Теди. И другите тук са убедени, че Доган дърпа конците. Питат: "Ако не е така, какво прави по плакатите" и посочват стълбовете, върху които са Доган и Местан.

Теди не вярва "в никакъв случай" на ГЕРБ, а за заместник-председателя на партията Цветан Цветанов казва, че "му е принципно антипатичен - начинът му на мислене, на говорене". Но по думите му има още време до изборите и може нещата да потръгнат в тяхна полза. "А всички негативни кадри в общината са от ГЕРБ...", изразява съжалението си той.

"От зор стоим тук, вълнението няма да ни увеличи заплатите"

Хората в Ардино се оплакват, че четири години никой не се е погрижил за единствената болница в града. Нейн управител е доктор Адам Персенски, който е трети в листата на ГЕРБ за Кърджали (преди това е бил кандидат за кмет от същата партия, но изборите там са спечелени от Ресми Мурад).

Персенски е на обиколка заедно с председателя на предизборния щаб Цветан Цветанов в региона (тя не включва Ардино, а кулминацията е концертът в Кърджали). Снежа, която работи в болницата е пред бакалията в центъра на Ардино. Надеждата й е, че ако шефът й бъде избран за депутат, обещал да оправи болницата.

"В пет свободна ли си", обръща се тя към продавачката. "Шефът каза, че ще има автобуси в пет да ходим на концерт в Кърджали?". "В пет съм на изпит по английски, Снежааа", се усмихва приятелката й.

"Нищо не може да се промени. Откъде ще ни намерят млади хора, кой ще им отвори работа? Няма население... След 10 години тук ще е село. Никой затова няма никакви очаквания. Всеки максимално гледа да изчезва. Само ние от зор стоим тук, хванали сме се на хорото и стоим", казва Снежа. По думите й безработицата и безпаричието са най-големият проблем на Ардино. И двете се съгласяват, че надеждата е шефовете им да са живи и здрави. И пак се смеят.

Не са усетили, че идват избори, никой не ги е посещавал все още. Плакатите били сложени скоро. "Всеки си работи, на никой не му прави впечатление, единият ГЕРБ, другият ДПС и те си се разбират помежду си. Нали казват: керванът си върви, кучето си лае", поклаща глава Снежа.

Започва да вали, оставаме под козирката на блока, в който е магазинът. По думите на жената никой не се вълнува от изборите, защото нищо не се е променило. "Никой не го вълнува – кой е Ахмед Доган, кой е другият. Какво ще получиш, ако се вълнуваш", пита Снежа и побутва една жена, смеейки се отново.

"Нямаше преди време кой да ни даде акъл и останахме тук". За разлика от Гюнейт, Снежа не е кореняк. Изброява положителните страни на живота в Ардино: "Градът е спокоен, децата ми си ходят сами на училище, виждам ги къде играят. Ако отида в голям град, ще имам много разходи – детегледачка, наем, много повече разходи, няма да мога да си виждам децата..." Посочва един от цеховете, който се намира точно над централата на ГЕРБ в града. Държи се от общински съветник от партията Веселин Чаушев.

Този път, без да се усмихва, Снежа казва, гледайки сградата: "Жените, които работят в цеха са в безизходица – те са на възраст, в която нямат много избор да се преместят другаде. Мъжете им работят в чужбина. Получават по 250 лв., много ги вълнува кой ще спечели, защото заплатата им няма да се промени".

"Цветанов е виновен, ГЕРБ подцениха ситуацията"

Чаушев е в стаята на втория етаж в добре поддържана сграда, която прилича на администрация на министерство. В цеха не може да се снима, защото жените са в почивка. Общинският съветник говори с няколко служители, пуши и преглежда документи. "Ако знам отговора на въпроса как се е променила подкрепата за ГЕРБ през последните четири години, щях да спечеля доста облози." Кампанията в Ардино ще е по-активна най-накрая, казва. Но той очаква по-висок процент негласували. "Преди четири години имаше усещане, че нещо може да се промени, сега хората не виждат дори никаква промяна."

По думите му разочарованието у хората идва от факта, че ДПС дезинформира какво е свършило правителството. Според Чаушев никога финансовият контрол не е бил толкова сериозен и това е стреснало онези, които били свикнали при предишните две правителства с участието на ДПС да харчат пари безконтролно.

За разлика от хората по улицата Чаушев не смята, че в града има проблем с предлагането на работа. Напротив, според него хората не искат да работят. "Последните месеци имаше доста отпуснати средства по европейските програми и от националния бюджет, но за месец десет човека са дошли при мен и отказват да работят. Говорим за млади хора. Всички фирми на територията на общината искат да назначат хора, но те не желаят да работят", казва Чаушев. По думите му не е вярно, че заплащането е ниско. Напротив, доближавало се до нивата в Кърджали. И Чаушев мисли, че няма истинска смяна в ръководството на ДПС. Неучастието на Доган в предстоящите избори не означава, че не участва наистина", казва общинският съветник и намига. По думите му има доста хора, които са настроени анти-Доган. На последните местни избори двама души от партията на Касим Дал влизат в общинския съвет. Според Чаушев Дал няма да дойде за този вот, "защото ще има такива, които да стряскат хората, с които ще се среща".

Той е разочарован от управлението на ГЕРБ "защото са подценили ситуацията, можеше да бъдат нещата много по-добре". Отговорността според него се носи пряко от Цветан Цветанов. "ГЕРБ в национален мащаб прие правилна политика във връзка с финансовата политика, но първата грешка е че 50 % от общините, които не се управляват от ГЕРБ не получиха достатъчно финансиране. Някак си бяха изоставени. Това дръпна страшно много бюджетите и представата на хората за цялото управление", смята Чаушев и добавя:.

"Ние като общински съветници от ГЕРБ не получихме почти никаква подкрепа от националното ръководство. Изцяло самостоятелно се явихме на изборите и постигнахме резултат, който не е постиган в друга община в Кърджали." Прогнозата, която Чаушев дава, е, че има още едни избори, особено ако доскоро управлявалата партия спази обещанието да не влиза в коалиция. "Мисля че ще има натиск от Европа да се направи компромис. Но това ще определи бъдещето занапред. По-добре отговорност от един човек да бъде поета, а не безотговорност от много", смята Чаушев. Той би напуснал ГЕРБ, ако.. "има по-добра алтернатива".

За Доган като в притчата за Соломон

Момчилград прилича на квартал на Кърджали, дотам се стига по прав път, без завои, за по-малко от десет минути. В сравнение с Ардино, който е сгушен и някак пуст, енергията в този град се усеща още при влизането. В кафе "Колби" седят Ахмед Юсеин - с дълъг опит като депутат, и председателят на щаба на партията, който предпочита да го наричат Доктора. "Между две вадения на зъб, правя политика."

Двамата започват разговора с отминалото посещение на заместник-председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов. По думите им дори хората, които подкрепят ГЕРБ, също са били раздразнени.
"Главната улица - блокирана за три часа. Разположили полицаи – бодигарда на бодигарда на бодигарда. В къщата на обесения не се говори за въже е положението. В един даден момент демонстрираш и се държиш като министър на вътрешните работи, а не като кандидат-депутат", описва нещата Доктора. Той пие турско кафе и говори разпалено. Разказва, че в района много от хората на ГЕРБ обикалят и рекетират по горските стопанства, за да се гласува за тях.

"ГЕРБ са едни момченца. Цветанов сякаш избива някакви комплекси, защото те едно говорят пред хората, друго помежду си. За тях е важно да пробият в нашите региони. Не напразно създадоха свой продукт Касим Дал и Корман Исмаил", смята Доктора. Твърди, че двамата не смеят да се покажат в Момчилград, защото са "изхвърлени от комшулука". "Много се дразним от хора, които са яли най-много и в даден момент започват да дават уроци за морал. И това не се прощава", обобщава Доктора, а Юсеин се съгласява с него.

Според бившия депутат България не цени авторитета на Ахмед Доган и на моменти обществото се отнася обидно към него. "Площадът ще бъде пълен, ако той дойде тук. Ние не можем да кажем откажете се от него. Никой не може да го каже", казва Юсеин.

"Малко е въпрос на идеология. Това, че се е оттеглил, не означава нищо. Това е онова решение от притчата за Соломон, когато две майки спорят чие е детето. И двете казват: мое е. И в един момент Соломон казва: Ще режем детето на две. Истинската майка вика: дайте го на другата. Защото истинската майка иска най-доброто за детето. Иска да остане живо. Ако тръгнем от тази притча, ще разберем и Доган. Той намери достойнството да се оттегли, за да запази детето. Детето - ДПС-то", казва Доктора и размахва ръце. На моменти дъхът не му достига за нещата, които иска да каже.


0 коментара:

Публикуване на коментар