сряда, 17 април 2013 г.

Платформата на ДПС - с гражданите, срещу монополите и със силен зелен акцент
ДПС се обявява за ново демократично правителство на националните приоритети, зад което стои широко политическо и обществено съгласие, пише dnevnik.bg. Партията вижда своята роля за реализиране на алтернатива на управлението на ГЕРБ. Това е записано в платформата "С ДПС за свободна и сигурна България", публикувана на сайта на партията.


Посочени са 9 приоритета на следващото управление, сред които реабилитиране на държавността и върховенството на закона, възстановяване на демокрацията, укрепване на демократичната система, чрез решителното й отваряне за ефективен граждански контрол, възстановяване на пазарните отношения чрез регулация и антимонополно законодателство.

В задачите на подобно правителство са още инвестиционен, иновативен и екосъобразен растеж на икономиката за осигуряване на заетост и доходи, нова регионална политика, насочена към преодоляване на диспропорциите в социално-икономическото развитие на районите и развитие на семейния и средния бизнес, в това число и семейното фермерство. ДПС е за запазване на валутния борд до включването в еврозоната и така разбира финансовата стабилност, а не като замразяване на доходите. Сред приоритетите на кабинета партията залага и интегрирано общество с толерантни етно-религиозни отношения.

ДПС предупреждава, че основният проблем, който трябва да разрешат изборите на 12 май, е възстановяването на демокрацията и следващото правителство да е функция на Народното събрание, а не един премиер да подчинява законодателната власт на едноличната си воля. Реабилитирането на държавността и демокрацията преминава през диалога с гражданите, интегрираното общество и национално отговорното управление.

Според партията "възможността за диктатура се превръща в реалност, ако гражданското общество е слабо, ако върховенството на закона, разделението на властите, правата и свободите, реализмът и прагматизмът са отстъпили място на популизма, а демократичната система и процедура като цяло са изместени от еднолична воля".

В платформата си ДПС акцентира, че готовността за инвестиции, високи доходи и нови работни места е свързана с чиста околна среда, модерни модули за съхранение и преработка, възстановителен и здравен туризъм.

Здравен туризъм и биохрани

Сред целите на партията са превръщане на екологичните предимства на страната в национален ресурс за развитие, изграждане и развитие на нисковъглеродна икономика на природата с нови, зелени работни места и повишаване на енергийната ефективност. ДПС се ангажира и с фактическа либерализация на вътрешния пазар на енергия, като премахне пречките пред потребителите, свързани с правото им на избор на доставчик.

ДПС е за разширяване на произвежданите у нас биологични, екологично чисти продукти - и като география, и като видове, а също и за изграждане и защитаване на българска марка биологични хранителни продукти. Партията се обявява и за стимулиране на сдружаването на земеделските производители.

Акцент в платформата е превръщането на България в предпочитана дестинация със специален туристически продукт, реализиран на базата на екологичните предимства - биохрани, минерални води, екологично щадящи атракции. Развитието на здравния туризъм, също е сред приоритетите на ДПС. Прогресивно увеличаване на чуждите туристи с профилактична, лечебна и рекреативна цел, пише в документа.

Нов статут на майчиния език

В условия на криза най-надеждни са инвестициите в образование и наука, въпреки че ефектът от тях ще се прояви в следкризисния период. Според ДПС реформите трябва да осигурят образование, адекватно на новите, породени от кризата, изисквания на пазара на труда. Задълбочаващата се диспропорция между пазарна нужда и образователен продукт е най-сериозният проблем на българската образователна система и изходът е актуализация на мрежата от специалности и на учебното съдържание, както и в модернизирането на училищната база.

ДПС е и за "нов статут на майчиния език, съответен на най-добрите европейски практики".

Партията се обявява и за демонополизация на здравната каса. А също и за извеждане на профилактиката, скрининга и ранната диагностика като приоритетни принципи на съвременното здравеопазване. Възстановяване на прекъснатото през последните три години държавно подпомагане на общинските болници в отдалечени, планински и полупланински райони, е друг ангажимент в платформата на ДПС.

Дълбока реформа в МВР и съдебната система

В документа е записана още "истинска дълбока реформа в сектора "Сигурност" за ефективен и незаобиколим парламентарен и граждански контрол. ДПС лансира стара идея за въвеждане на принципа за финансова обвързаност на използваните специални разузнавателни средства.

Заложените промени в съдебната система са намаляване на парламентарната квота във Висшия съдебен съвет (при наличие на конституционно мнозинство), той да заседава на отделни сесии, разделяне на ВСС на съдийска и прокурорска колегии при решаване на кариерните въпроси, създаване на единна норма на натовареност на магистратите и подробни стандарти за разпределение на делата на случаен принцип.


0 коментара:

Публикуване на коментар