вторник, 2 април 2013 г.


"Добрият, лошият и злият" е заглавието на класически уестърн, който разказва историята на трима каубои, майстори на стрелбата. За да стигне пръв до закопано съкровище, всеки от тях е готов да премине през всичко - хаотични престрелки, войни, та дори и бесилката, от която винаги вярва, че ще слезе невредим, пише dnevnik.bg.

На 20 февруари т.г. Пламен Горанов пламна под прозорците на кметския кабинет във Варна - последният начин, по който поиска оставката на Кирил Йорданов и общинския съвет (ОбС). Вероятно се е надявал, че отчаяният му протест може най-сетне да прояви картината, за да стане ясно кой е добрият, кой лошият и кой злият.

Две седмици по-късно Йорданов реши все пак да подаде оставка. Общинските съветници обаче продължават да бранят позиции зад барикадата на принципа: с нас зле, без нас по-зле. Звучи печално, но събитията от последните дни го потвърждават. В едно от серията "открити писма", с които вече бившият кмет на Варна се сбогува със съгражданите си, той написа и следното: "Истинските злини за града са заровени в общинската икономика, в общинските търговски дружества – във всичко онова, което наричаме колективна безотговорност. В приложното поле на политическите сили, населявали общинския съвет на Варна през последните 6 мандата. Всичко това (протестите и оставката му - бел. ред.) се случва, за да се овладеят в суматохата общинските търговски дружества - неприкосновената територия на политическите партии и на техните сподвижници."

Отделен въпрос е защо Йорданов се сети да припомни всичко това едва след като завесата на 14-годишното му управление падна. Лошата новина е, че е прав.

Кой не иска оставка

На 31 март 2010 г. в една от шумните полицейски акции на бившия министър на вътрешните работи Цветан Цветанов заради източване на общинското дружество "Градски транспорт" беше задържан Борислав Гуцанов, лидерът на варненските социалисти и по това време председател на ОбС, състоящ се от странно мнозинство, сглобено от БСП, ДПС, "Атака", партията "Нашият град", свързана с групата около "Химимпорт", и Обединения блок на труда. Гуцанов прекара няколко месеца в ареста, а после бe освободен под гаранция. Но в негово отсъствие общинският съвет на Варна преживя малка промяна. Мястото на БСП в споменатата по-горе конфигурация, както и креслото на Гуцанов бяха заети от ГЕРБ.

На местните избори, макар и само със 16 съветници, партията на Бойко Борисов затвърди позициите си и подчини т.нар. дясно мнозинство. Какво се случи с Гуцанов ли? Нищо, делото му потъна във варненската следствена служба. Сега съветниците от ГЕРБ са сред най-твърдите противници на идеята за предсрочно разформироване на варненския ОбС - вероятно защото никой от тях не е сигурен, че ще попадне в състава на следващия.

Със същите мотиви срещу идеята за предсрочни общински избори застават и съветниците около Янко Станев – бивш местен лидер на СДС, после на ДПС, после безпартиен, бивш председател на общинската бюджетна комисия, но затова пък вечен партньор на победителите... Против са и представителите на още няколко маргинални политически формации, регистрирани целево за участие в последните избори за местна власт.

Важен глас "против" е и този на Владимир Тонев, зам.-председател на Общинския съвет във Варна, но и лидер на партията "Нашият град", който обясни: "Общинският съвет е работещ орган, който никога не прекъсва дейността си. Ако се наложи, ще работим в оставка, както го правеше досегашното правителството, за да могат да се ползват по предназначение парите от приетия бюджет."

Трима каубои на протеста, без да броим дакела

Изненадващо със същите аргументи срещу исканията за оставка на общинския съвет застанаха и "дакелите". Смешното си име хората, възпламенили протеста на варненци с публикациите си във "Фейсбук", спечелиха заради премръзналото куче с трикольор на шията, което неизменно ги съпровождаше в шествията през февруари. Дакелът е и романтичен спомен от дните, в които желанието за промяна множеше на воля слуховете за броя на участниците в протеста – 20, 30, 50, 70 хиляди души. После непримиримостта угасна в преговори и уговорки, а с тях плъзнаха и подозренията. Едно от тях е запечатано във видео, заснето случайно недалече от сградата на кметството във Варна.



На почти идентичните видеоклипове трима мъже разговарят най-напред сериозно, но дружески, а после дори се шегуват с шофьора на тъмен джип (клиповете са разпространени в Youtube без звук и не е ясно кога точно са снимани - бел.ред.).



Според текста към клиповете автомобилът е собственост на лидера на партия "Нашият град" Владимир Тонев. Фактът беше потвърден и от проверка на "Дневник". Двама от мъжете на кадрите са Ивайло Иванов (с оранжевото яке) и Златко Неделчев (с късо черно яке и кафява чанта). Третият (с черно кожено манто) е Красимир Жейнов.

Иванов и Неделчев са от "хората с дакела". В края на протестите заедно с други свои съмишленици те сформираха групата "Варненци за Варна" и започнаха преговори с местната власт за контрол върху дейността й. Затова разговорът им с Тонев сега изглежда подозрителен.

Любопитна е и ролята на Жейнов в контактите на протестиращите с местните управляващи. Той бе сред членовете на радикално настроения "Отворен обществен съвет". Повод за раздялата му с тях - скандална и шумна, стана... искането им за оставка на общинския съвет. Дни по-късно Жейнов се присъедини към "Варненци за Варна", после "открадна" името на групата им, а накрая дори свика пресконференция като техен двойник, за да защитава каузата, формулирана от Тонев: "Общинският съвет е е работещ орган, който никога не прекъсва дейността си..."

Кой иска оставка

"Този общински съвет изгуби доверието на варненци, каза още в средата на февруари председателят на градската организация на БСП във Варна Борислав Гуцанов. Затова той трябва да подаде оставка и да бъдат организирани избори и за кмет, и общински съвет." Мотивацията на Гуцанов изглежда ясна – реванш. В евентуални частични избори за местна власт БСП ще пробва да си върне изгубеното влияние в управлението на Варна. А оттам вероятно и в дружествата, управлявани от ОбС.

В странен съюз в подкрепа на нови избори за местна власт в града застанаха още трима мъже с любопитни политически биографии. Това са бившият футболист и лидер на част от протестиращите Иван Петров, бизнесменът Веселин Марешки и съименникът му Веселин Данов. Техните мотиви също изглеждат ясни.

В края на първата седмица от протестите във Варна недоволни от Петров изразиха съмнения, че той действа като "скрит играч" в полза на БСП. След това се оказа, че вече е бил кандидат за кмет на града през 2011 г. от Българската национално-радикална партия. Преди няколко дни Петров пробва да организира подписка на партията "Демократична гражданска инициатива", представлявана от гостувалите многократно в националните телевизии като говорители на всички протестиращи Ангел Славчев, Дончо Дудев и Янко Петров.

За оставката на общинския съвет се обяви и аптечният бос Веселин Марешки, който, след като развали коалицията си с Яне Янев, вече също защитава каузата за "граждански квоти" в органите на местната власт. В името на нейния успех притежаваната от него веригата аптеки в града бе превърната в система от агитационни офиси. В края на миналата седмица Марешки опакова и фасадата на сградата на пощата във Варна (също негова собственост) с транспарант, върху който подреди снимките на хора от "кръга Кирил Йорданов", като вкара в него всички противници на искането за оставка и на общинския съвет.

Веселин Данов пък влезе в играта за частични местни избори, приравнявайки се с Галилео Галилей. През септември 2008 г. Данов и синът му Христо (по това време и двамата общински съветници) бяха арестувани и осъдени за склоняване към проституция, участие в престъпна група, трафик на хора и изнудване. Сега, заставайки в редиците на "пострадалите от статуквото", Данов-старши разказа следното: "Аз не съм осъден за проституция. Признал съм се за виновен, но това е друго! Галилео Галилей също е казал пред Инквизицията, че Земята не се върти, но го е направил само за да се спаси от изтезанията й!"

Майстори на стрелбата, или защо няма промяна

За да работи общинският съвет във Варна, е нужно мнозинство от половината му членове плюс един, или общо 26 души. При сегашното разпределение на силите в него това е напълно постижимо дори и след евентуалното напускане на съветниците от групата на БСП, които вече заявиха такава готовност.
"Нито една от политическите сили, представена в съвета сега, не е в състояние да гарантира, че при евентуална колективна оставка местата на напусналите няма веднага да бъдат заети от следващите в листите, каза Ивайло Митковски от "Синята коалиция". По думите му този общински съвет е действително лош, но формиран при условията, при които това може да стане в момента, всеки следващ ще бъде още по-лош.

Така по всичко изглежда, че след седмици на протести гражданите, превърнали Варна в "столица на гнева", отново са в изходна позиция.

И както винаги досега, са изправени пред унизителен избор - "лошия" или "злия". И вероятно ще е така, докато си изяснят кое им пречи да срещнат "добрия".

 Спас Спасов


0 коментара:

Публикуване на коментар