петък, 26 април 2013 г.


Преглед на печата на 26 април

Мая Манолова: Неизбежно Цветанов ще повлече Борисов надолу
В интервю на "Труд" Мая Манолова, бивш депутат от БСП, коментира по темата: "Неизбежно Цветанов ще повлече Борисов надолу, лошото е, че това ще е фатално не само за ГЕРб, но и за имиджа на България" Цветанов губи 5 процента след скандала с подслушването, сочат изчисленията на "Медиана", публикувани в "Труд". В момента той се нарежда на 11-о място в класацията на българските политици. В челната тройка са Кристалина Георгиева, Георги Първанов и Росен Плевнелиев, пише dnes.bg.


Историята с подслушването ще се отрази и на изборния резултат, смята Томислав Дончев, водач на листата на ГЕРБ в Габрово. В отговор на въпрос за "Труд" той подчертава: "За съжаление стандартът на предизборната борба е такъв, че всякакви новини и техните интерпретации се приемат като част от предизборната борба, отколкото като нещо, към което следва да се отнесем максимално сериозно. Сензациите няма да спрат дотук." По думите на Дончев предизборната кампания се превръща в "оргия на празните обещания". "Ако човек слуша какво приказват кандидатите, може да се озове в ролята на заспиващо дете, на което му разказват приказка - как нещата бързо ще се оправят, икономическият растеж ще е двуцифрен, може би някой се е осмелил да предложи трицифрен. Добрата новина е, че на улицата и по пазарите този номер не върви", казва още Дончев.

Скандалът с незаконното подслушване излезе извън контрол и заприлича на мафиотски сериал, коментира под глава "Сега". Вчера един от най-верните хора на Бойко Борисов - бившият земеделски министър Мирослав Найденов, атакува фронтално втория в ГЕРБ Цветан Цветанов и го обвини от телевизионния екран в незаконно подслушване, следене, контролиране, изготвяне на психологически профили и поставяне в зависимост. "Цветанов, ти си го направил!

Честно е да слезеш", апелира от страниците на "24 часа" Найденов. Бившият министър разказва в сутрешния блок на bTV: "В началото на всеки министерски съвет, вместо да обсъждаме неща, от които всъщност се нуждае държавата, икономиката, ние започвахме, отделяйки се на групички, ослушвайки се, защото не знаехме до каква степен и сградата на МС не се контролира." По думите на Найденов всички от кабинета са знаели, че са били подслушвани незаконно. "Имаше случки, които се разправяха - случки от нашето всекидневие, които няма как да станат достояние", споделя той. "Ако болката от мутренския стил на управление бе истинска, то тя трябваше да се чуе и от Мирослав Найденов, и от опозицията, и от прокуратурата преди години - когато му беше времето. А не 2 седмици преди изборите", се посочва в анализа на вътрешна страница в "Сега".

"В ГЕРБ се хванаха за гушите", е акцентното заглавие на "Дума" по темата. Според челото на "Труд" три неща са останали неясни в ситуацията: Първо, защо Найденов проговори сега? По сценарии или по убеждение? И колко са хората в България, които могат да изведат в чужбина семействата си, за да ги спасят от политическото мракобесие? Второ, ако Цветанов наистина е невинен, защо не се откаже от имунитета си, за да даде възможност на разследващите да докажат, че е чист като сълза? Трето, Борисов на всички клетви ли вярва?!

На вътрешна страница "Труд" припомня за скандала "Мишо Бирата", който избухна през януари 2011 г., след като "Галерия" публикува стенограми от СРС-та, в които тогавашният премиер Бойко Борисов нарежда на шефа на Агенция "Митници" Ваньо Танов да спре проверка в пивоварната на Михаил Михов в Мездра, защото е поел ангажимент да не го закача. Аналогичното в двата скандала е, че става въпрос за едни и същи абсурдни хора, посочва авторът на анализа Веселин Стойнев. "Самият Найденов, тогавашният министър Плевнелиев и всички останали във властта нямаха нищо против да ги подслушват, защото нямали какво да крият. Самият премиер Борисов нямаше нищо против Цветанов да ги послушва, защото хората във властта можело да се изкушат в корупция. Самият Цветанов загадъчно казваше, че няма недосегаеми. И подслушването си остана законно и класифицирано.

Сега нещата изглаждат по-трудни. Защото управляващите са вече бивши, но аха да станат бъдещи. И сигурно ще управляват по същия начин - чрез тотално слухтене, следене и контрол над всички свои и чужди", прогнозира Стойнев.

Скандалът с подслушването е отразен подробно и от "24 часа". Изданието обобщава как той ще се отрази на изборите. Около тезата, че ГЕРБ губи се обединяват социолозите Андрей Райчев и Васил Тончев. Тихомир Безлов, от ЦИД, пък е на мнение, че това е планиран удар, който цели да повлияе на активността на12 май.

По повод предизборните обещания на БСП, Владислав Горанов, зам.-министър на финансите, коментира пред сайта "Стандарт": "За нас не е целесъобразно преразглеждането на възрастта за пенсиониране, тъй като тенденцията е за постепенно и поетапно увеличаване в цяла Европа. В България се прилагат схеми за ранно пенсиониране, но ние не смятаме, че на този етап е целесъобразно те да бъдат преразгледани. Прогресивното облагане категорично също не трябва да се въвежда. За нас едно от най-добрите достижения на съвременния данъчен модел е пропорционалното облагане. Това, което предлага БСП, от една страна, доста ще оголи бюджета, като оценките за спад в приходите от само 310 млн. според нас са нереалистични.

От друга страна, според нас справедливостта към обществото трябва да се постига с разходната част на бюджета, а не чрез системата на данъчно облагане. Има нещо странно в техния модел, което те не обясняват докрай. А именно - как ще преодолеят проблема на границата 310 лева, до която те предлагат да се въведе нулево данъчно облагане. На триста и единадесетия лев вече имаме 31 лева данък и на практика се получава парадокс, че хората, които получават малко над минималната работна заплата, ще имат по-нисък нетен доход спрямо тези, които получават минималната заплата."

Нова шашма, чиято цел е гласове от електората на дадена партия да се отклоняват в полза на друга, роди плакатната война, пише "Монитор". Съобразителни активисти фалшифицират чужди афиши, като заличават посочения на тях номер в бюлетината на съответната формация, поставяйки върху него числото, с което участва в надпреварата тяхната партия. Идеята е избирателите да бъдат заблудени и в крайна сметка да маркират в бюлетината погрешния номер, който са видели на плакатите на формацията, която подкрепят.

Брендо ще намери пръв похитителите на Лара. Дали няма да започнат да откриват трупове на бандити по полето. Това съмнение изказва в интервю за "168 часа" пернишкият бизнесмен Славчо Захариев. Той беше отвлечен и върнат срещу подкуп през 2001 г. Днес, 12 години след случилото се Захариев получава от прокуратурата постановление за прекратяване на разследването срещу неустановените членове на бандата поради изтичане на давността за престъплението. Заради тази липса на правосъдие бизнесменът ще съди държавата в Страсбург. В отговор на друг въпрос Захариев изказва още едно съмнение: "Ако похитителите не са от групата, която ме отвлече мен, ако не са от "Наглите", то те са техни ученици. Направено е с опит."

Проучване, публикувано от "Дума" показва, че България е страната от ЕС, върху която новата евродиректива за цигарите би имала най-пагубен ефект - загуба на до 29 хил. работни места в целия тютюнев отрасъл. Незаконната търговия с цигари у нас пък можела да нарасне от 45 до почти 100 процента.

Имоти за милиони и спестени стотици хиляди левове в банките имат висши чиновници, които бяха задължени за първи път тази година да декларират имотното си състояние пред Сметната палата,пише "Атака". Шефовете на ЕРП-тата са сред най-богатите, а Кристалина Георгиева има имение за 600 000 долара в Мериленд. Солидни спестявания показват и митничари, информира още седмичникът.

Реконструкцията на бул. Витошка в София предвижда на нея да бъдат поставени скулптури на известни личности. "Имаме много интересни предложения. Сред тях е и Николай Колев. Има дори предложение за статуя на Гунди. Тодор Колев също е включен, както и Алеко Константинов. Доста любопитни имена", уточнява в интервю за "Телеграф" главният архитект на София Петър Диков. Скулптурите ще бъдат между 8 и 10, като все още тече обсъждането на кои личности да бъдат.

Парното в София да бъде с две цени, предлага столичната "Топлофикация". Така по време на отоплителния сезон цената на топлоенергията до 250 квтч ще има отстъпка от 20 на сто, съобщава "Монитор". Предвижда се евтините киловати да важат за всички абонати и да се начисляват във всички сметки разясни идеята кметът Йорданка Фандъкова. Според нея намалението ще се усети най-силно от хората, които ограничават ползването на парно, т.е. от бедните.

Нов начин за прием в първи клас може да има от следващата година, анонсира "Труд". Програмата ще започне да се обсъжда сега от просветни експерти и директори на училища. Идеята тръгнала от Столичната община и зам.-кмета Тодор Чобанов, който поискал да се направи работната група за решение на проблема с приема. Причината - практиката в момента за записване на малчуганите не е най-добрата и създава проблеми на родителите и на самите училища. Макар парламентарните избори да са само след осем работни дни, министерството на образованието тепърва ще сформира обществен съвет, допълва "Сега". Служебният министър Николай Милошев е подписал заповедта за създаване на обществен съвет в сряда, а самият документ бе публикуван на сайта на МОМН късно вечерта същия ден. Съветът ще идентифицира и анализира проблемии ще предлага възможни решения, предвиждат още правилата за работа на новия орган. Школските директори ще следят с камери не само учениците, нои квесторите на матурата, съобщава "Телеграф". Целта е да се пресече подсказването и преписването.

"Монитор" допълва по темата: Дипломни работи, курсови разработки и решени казуси са пуснати на великденска промоция в нета. Бизнесът с научния труд през последните години се превърнав машина за пари и предприемчивите "търговци" вече прилагат какви ли не маркетингови трикове, за да привлекат повече клиентела. С 15 процента отстъпка се продават дипломни, курсови работи и решени казуси в най-големия сайт за готови студентски разработки, показва проверка на изданието. Така цената на най-евтините дипломни работи пада от 200 на 170 лв.


1 коментар:

  1. Това, че се предвижда евтините киловати да важат за всички абонати и да се начисляват във всички сметки разясни идеята кметът Йорданка Фандъкова ни остава само да изчакаме и да видим какъв точно ще е крайният резултат. Според нея намалението ще се усети най-силно от хората, които ограничават ползването на парно, т.е. от бедните.Но процентите, които видях на скоро по новините са толкова минимални , че не мисля някой да усети някаква разлика.Дано новата година ни донесеше повече надежда.

    ОтговорИзтриване