понеделник, 8 април 2013 г.

Вероятността за втори избори в началото на есента е огромна, смята Тихомир Безлов
Има 80% вероятност да се наложи да правим нови парламентарни избори само няколко месеца след провеждането на тези през май, пише actualno.com. Това посочи главният експерт на Центъра за изследване на демокрацията Тихомир Безлов.


Причината, според Безлов, е, че трудно която и да е партия може да събере достатъчно гласове, за да управлява сама, както и в приемлива коалиция. „У нас, при предизборни кампании, всяка политическа партия буквално се мъчи да унищожи противника си физически, а това създава проблеми, ако се стигне до ситуация, в която е необходимо да се формира широка коалиция”, коментира Безлов в сутрешния блок на bTV.

Според експерта не е невероятно в по-дългосрочен аспект, при повторни избори, да се стигне до управляваща коалиция ГЕРБ – БСП. Въпросът тук е обаче как лидерите на двете партии биха убедили избирателите си, че се съюзяват „с врага” за доброто на страната, а не че предават своите симпатизанти.

„Шансовете са в парламента да влязат между 3 и 7 партии, но 7 са малко вероятни – по-скоро ще са около 5-6. Вариантите са няколко: да не се сформира правителство; правителство на малцинството на ГЕРБ; кабинет БСП-ДПС (крайно нестабилно); ГЕРБ в коалиция с „Атака” (също нестабилно); БСП-ДПС с „България на гражданите” или ГЕРБ с „Атака” и „България на гражданите”, обясни експертът с уточнението, че стабилността на всяко едно от тези възможни правителства зависи най-вече от това „колко е изтощена улицата”.

Засега ГЕРБ и БСП са водещите партии в социологическите проучвания за изборите, като резултатите им се движат в диапазоните 22-30% за ГЕРБ и 16-22% за БСП. Безлов обаче наблегна на факта, че не може да има пълно доверие на социологическите проучвания, защото много хора отказват да участват, а нерядко самите анкетьори попълват анкетите, за да отчетат дейност.

Според Тихомир Безлов у нас се наблюдава феноменът „социална мрежа + улица” – интересна активност, която за първи път се появява в Англия и Франция, после по време на Арабската пролет. В България за първи път тя се проявила по време на спонтанните безредици в Катуница, а след това и по повод на недоволството за горивата и за шистовия газ. „Въпросът е дали ще има такава активност, ако се състави някое от тези правителства”, каза в заключение Безлов.


0 коментара:

Публикуване на коментар