петък, 26 април 2013 г.

Хората с картончета намаляват в сравнение с предишните избори

141 кандидат депутати са с досиета в ДС
Комисията за разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на български граждани към Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия е проверила регистрираните от РИК за кандидати за народни представители в 42-то Народно събрание, както изисква законът, пише dnes.bg. Това се съобщава на сайта на комисията.


Проверени са 4145 души, тъй като 3160 не подлежат на проверка, защото са родени след 16 юли 1973 година.

От подлежащите на проверка 4145 кандидат депутати 141 се оказаха с досиета в ДС и разузнавателните служби на Българската народна армия.

Значителна част от имената вече са излизали в публичното пространство при предишни проверки на комисията, но има и изненади. Прави впечатление, че нито една от познатите партии като ГЕРБ, БСП, ДПС, АТАКА, РЗС, ВМРО не прави изключение за наличие на кандидат-депутати с досиета. Такива има и в т.н. нови партии и коалиции, като Национален фронт за спасение на България, Лидер, Горда България, Българска пролет, Другата България, Нова Алтернатива и др.

Членът на Комисията по досиета Екатерина Бончева каза пред БНТ, че броят на хората с картончета от бившите спецслужби намалява процентно в сравнение с предишните избори. Бончева направи уговорката, че откритите кандидат депутати с досиета са към момента на проверката, защото все още в комисията не са постъпили архивите на НРС и на военна информация.

Екатерина Бончева оповести в коя партия колко кандидат депутати с картончета има. Палмата на първенството държи ДПС - 16, след това е Коалиция за България - 15, ГЕРБ - 6, Атака - 4, РЗС също са 6, Горда България - 9, НФСБ са 7, ДСБ са двама, България на гражданите са също 2. Единствената коалиция, в която няма нито един сътрудник, това е Коалиция СДС, съобщи Бончева.


0 коментара:

Публикуване на коментар