понеделник, 22 април 2013 г.


Кунева обещава 150 000 нови работни места и по-ниски цени

Кунева обещава 150 000 нови работни места и по-ниски цени
Г-жо Кунева, обявихте като кауза номер 1 за партията да станете първа сила на парламентарните избори. Как ще постигнете този резултат?

Резултатът на едни избори не може да бъде кауза. Истинската кауза е нещо, в което човек вярва, нещо за което има ясна визия и точни приоритети. В момента политическата класа в България страда от пълна липса точно на визия и приоритети. В този смисъл моята кауза, моята визия за България е тя да се превърне в една нормална и европейска страна.


Социолозите обаче отчитат спад в подкрепата за "Движение България на гражданите", очаквате ли промяна в последния момент?

Очаквам подкрепата за „Движение България на гражданите” да бъде точно такава, каквато сме заслужили. Вярвам, че хората, които ще ни подкрепят на парламентарните избори, ще са тези, с които споделяме еднакви ценности – на европейското развитие, на обществото, в чиито център е обикновеният гражданин, и преди всичко ценността на нормалността. Ясно е, че в „Движение България на гражданите” не разполагаме с огромни партийни субсидии, ясно е, че зад нас не стоят олигарси с огромни финанси и огромни интереси, ясно е, че няма да разчитаме дори и на един купен, манипулиран или контролиран глас. Разчитаме само на себе си, на визията, която споделяме, и на гражданите, които ще ни подкрепят. Без значение колко на брой са, аз лично им благодаря за това, че ме подкрепят.

Още на старта на кампанията започна роенето в редиците на партията Ви. Защо някои местни структури оттеглиха доверието си от Вас и защо Ви обвиниха, че единствената Ви цел е властта, а не промяната на модела на управление на страната?

„Движение България на гражданите” не е партия на политиците. „Движение България на гражданите” е партия на гражданите. Това не беше осъзнато навреме от неколцина, които смятаха, че този нов проект е просто ракета към властта. Аз съм щастлива от това, че неколцината по-слаби не издържаха на напрежението и я напуснаха точно преди същинската кампания. Мога уверено да заявя, че имам пълно доверие на хората, с които работя, и на гражданите, с които говоря всеки ден. Сигурна съм, че точно с тях ще променим модела на управлението в България.

Хората ще ви питат по време на кампанията за изборите за конкретни неща. И за пенсиите, и за социалната политика. Какво ще им обещаете?

В тази кампания имам само едно обещание – обещавам, че ще работя за гражданите, защото ме е грижа за това, което се случва в страната ми. Вярвам, че всеки трябва да го е грижа. Всичко друго, пенсиите, социалната политика, са част от програмата, върху която всички в партията работиха – и специалистите, и обикновени граждани, които досега не бяха членували в никоя партия. В нашата програма обърнахме най-голямо внимание на това какво трябва да се направи, за да заработи българската икономика и българският бизнес, за да се преборим с бедността, безработицата и безперспективността. Най-спешните мерки, които трябва да бъдат предприети веднага след изборите, са мерките срещу монополите и държавния рекет върху бизнеса. В момента, в който примката от врата на българската икономика бъде свалена, ще се отворят нови работни места. По изчисления на икономистите ни, само с премахването на незаконните практики в бизнеса и икономиката за две години ще се отворят 150 000 работни места и допълнително ще намали цените на стоките, които са под контрол на монополи и картели като електричеството, водата и горивата. Това е моето обещание – ще работя за една нормална и европейска България.

За пръв път на парламентарните избори ще се изправите срещу бившите си съпартийци от НДСВ. Трудно ли ще ви бъде?

Никоя битка не е трудна, когато човек има ясна визия и цели. Това, за което аз се боря, е нормална и европейска България, а не да победя една или друга партия. Все пак, ако говорим за партии, моят опонент е картелът между ГЕРБ и БСП. Това са партиите, които са в съюз със своите влиятелни приятели и монополни кръгове, а не с обикновените граждани. Това са партиите, които са готови да се споразумеят помежду си за това кого да пратят във Висшия съдебен съвет, но не могат да откликнат на наставленията на Европейската комисия за изкореняване на организираната престъпност в страната. Това са партиите, които аз и хората, които ме подкрепят, рано или късно ще победим на избори.

Изборите са и математика. Какъв резултат очаквате?

Резултатът от изборите е преди всичко непредвидим. Очаквам „Движение България на гражданите” да се докаже пред избирателите си – да докаже, че това е партия, която няма да влезне в нечестни уговорки, която няма да подведе подкрепящите я, и която винаги ще се интересува от конкретните проблеми на хората. Ако „Движение България на гражданите” постигне това, изборите ще са успех за нас. Вярвам на избирателите, това е моето послание и съм сигурна, че ще ме чуят и разберат.

Как може да изглежда една следизборна коалиция и виждате ли се в нея?

Всички варианти за следизборни коалиции между политическите партии са отворени, но не и за нас. Единственото, което гарантирам, е че „Движение България на гражданите” ще спази предизборния си ангажимент да не се коалира с никоя партия от картела – ГЕРБ, БСП, ДПС. Това е ангажиментът, който съм поела към хората, които ме подкрепят. В крайна сметка винаги е по-добре човек да загуби честно, отколкото да спечели с измама.


Как изглежда Вашето правителство?

Когато изборните резултати дадат еднозначен отговор, че „Движение България на гражданите” може да състави правителство, тогава то ще изглежда по един начин – нормално, без “калинки” и без министрите да бъдат подслушвани.

Готова ли сте да подкрепите ГЕРБ, ако, както сочат проучванията, отново е първа политическа сила?

При никакви обстоятелства „Движение България на гражданите” няма да се коалира нито с ГЕРБ, нито с БСП. Това противоречи на точно тази моя визия, тази моя мисия, за която говоря. С ГЕРБ начело на страната, България не може да бъде нормална европейска страна. Готова съм винаги да призная всичко положително, което една партия е направила за страната си – да, строят се магистрали, да, София има спортна зала. Междуградските пътища обаче са забравени, училищата са без физкултурни салони. Заедно с това се протектират и проектират монополи и близки до управляващите бизнесмени, заедно с това ежедневно политиците от ГЕРБ обиждат обикновените хора с изказвания като това, че пенсионерите са изяли фискалния резерв, и в крайна сметка България по времето на ГЕРБ беше пусната по хлъзгавата писта на икономическия крах. Точно обратното на това е моята визия – аз искам България да бъде на своите граждани. Ще работя за предвидима България на перспективата и България на развитието.


0 коментара:

Публикуване на коментар