вторник, 23 април 2013 г.

Политолози и социолози: Очаква ни експертно-програмно правителство, подкрепено от няколко партии в парламента
Като че ли вече няма значение кой ще е пръв на изборите, защото след това се задава трудно съставяне на правителството и още по-трудно управление на страната, пише dnes.bg. Тази констатация направи политологът Първан Симеонов по време на дискусия, посветена на политическите събития през април и организирана от института "Иван Хаджийски".


Заради това според него след изборите президентът Роден Плевнелиев ще има много важна роля, защото от него се очаква да е конструктор на следващия управленски формат.

ГЕРБ са в капан, в който губят, даже и да спечелят, предупреди и социологът от „Галъп“ Андрей Райчев. Той е убеден, че дори и партията на Бойко Борисов да спечели 100 депутати и към тях да се прибавят 30 от "Атака", това пак няма да е победа. Освен това коалиция с националистите ще се приеме трудно в Брюксел.

Ако Борисов спечели изборите, ще има нови избори скоро, прогнозира Райчев. БСП са във форма, но тази партия повече не може, това й е максимумът, каза още социологът.

По всичко личи, че ГЕРБ няма да управлява сама и ще влезе в коалиция, коментира и политологът Димитър Ганев от института „Иван Хаджийски“.

Изгорените мостове и липсата на диалог между партиите обаче създават трудности при коалирането, добави той. Според него при това положение Движение „България на гражданите“ може да успее да изиграе ролята на балансьор.

Така че най-вероятно ни очаква експертно-програмно правителство, подкрепено от няколко партии в парламента, обединиха се социолози и политолози.


1 коментар:

  1. Андрей Райчев само преди две години се дереше, че ПРЕХОДЪТ Е СВЪРШИЛ ! Дано най-после започнеееееееееееее !

    ОтговорИзтриване