вторник, 30 април 2013 г.


Преглед на печата на 30 април 2013

"Опасността от фалшификации на изборите роди общ фронт срещу ГЕРБ", информира водещото заглавие на "Сега". Партиите от опозицията се разбраха за паралелно преброяване на резултатите от вота на 12 май. Съмненията, че ГЕРБ може да подменят вота, родиха уникална коалиция от опозиционни партии. БСП, ДСБ, "Атака", ДПС и "Движение България на гражданите" потвърдиха за изданието информацията, разпространена от "Медиапул", че ще наемат австрийска фирма, която ще брои паралелно резултатите от изборите. Австрийците ще броят успоредно с "Информационно обслужване", пише dnes.bg. Опозиционните партии смятат да покрият страната със свои застъпници, като всяка партия ще отговаря за конкретен регион.


Така участниците в опозиционната коалиция ще имат поглед върху резултатите още преди да бъдат оповестени от ЦИК и бързо могат да установят дали има манипулации. Предизборните скандали, които си спретна до вчера задружната ГЕРБ-ерска дружина, не са първите такива, припомня "Труд".

Началото на подобни войни бе дадено с картата с черепите - 1990 г., които показваха къде са били лагерите с политзатворници след 9 септември 1944 г. През 1996 г., нелегално се разпространяваше касета с твърденията на дилъра Павел Тренев за това какво е направил с получените от Централната кооперативна банка 6 млн. долара. Които пък бяха на руския бизнесмен Майкъл Чорни. Последва "Бръмбаргейт" - 2000 г., преди изборите през 2009 г. се разигра не филм, а цял сериал от скандали. Неуморимият лидер на РЗС Яне Янев громеше корупцията. Ходеше в ДАНС, размахваше папки - и така нищо ново - предизборно време или както обобщава заглавието: "Знам кого подслуша миналия път".

Пред "Труд" Петър Паунов, кмет на Кюстендил, изразява позицията си, че купувачите на гласове хвърлят парите си на вятъра. "Българите сме бедствие, по-голямо от скакалците!", твърди г-н Паунов.

Лютви Местан е убеден, че: "ДПС с цялата си сила се връща в управлението на страната". Това заяви лидерът на движението пред жителите на Главиница, обл. Силистра. "България има нужда от ново, демократично и стабилно правителство. Правителство, което ще се подкрепя от няколко партии в следващия парламент, но от партии с ясен политически профил. Въпрос на чест е да бъдем заедно и единни, да отворим вратите и да кажем на напусналите, че мястото им е при нас."

"Държавните фирми ще държат в една банка до 25% от парите си", съобщава "Сега". Изборът на банка при ползването на финансови услуги ще се прави на базата на минимум 5 получени оферти. Правилата за класиране на банките ще са общи и задължителни за всички държавни дружества. Данните за спазване на правилата за концентрация на средствата ще се обявяват публично на всеки три месеца. Това предвиждат промени в
правилника за упражняване на правата на държавата в търговските дружества с държавно участие.

"Цигарите скачат с 80 ст.", информира "Стандарт". Забраната на тънките папироси ще повиши търсенето им на черния пазар, прогнозират от Industry Watch. Поскъпването от 15-18% се дължи на ангажиментите на България към ЕС относно размера на акциза върху тютюневите изделия. През следващите 4 години цената на кутия цигари ще скочи с между 69 и 80 стотинки. Пазарът в България ще бъде силно засегнат от новите задължителни увеличения на акцизите за тютюневите изделия.


0 коментара:

Публикуване на коментар