петък, 26 април 2013 г.

Разчитаме на десните избиратели, ясно е кой е десницата!
Радан Кънев, зам.-председател на ДСБ и водач на листата на коалицията „ДСБ-БДФ“ във Варна пред Dnes.bg

Скандалът с подслушванията навлезе в нова фаза след разкритията на бившия земеделски министър Мирослав Найденов, който потвърди съмненията за масово подслушване, включително на министрите от кабинета на Бойко Борисов и на президента. Как ще повлияе това на предизборната кампания, за какво бихте призовали от ДСБ след това, което чухте?


Това, което чуваме, говори не просто за подслушвания, за които вече има достатъчно данни, а за форма на политическа репресия, която се упражнява вътре в рамките на партия ГЕРБ. Оттук нататък ГЕРБ като организация представлява интерес повече за прокуратурата, отколкото за избирателите, особено за десните избиратели.

Не можем обаче да не си зададем въпроса как това ще повлияе на гласуването.

Същественото в случая е, че всички тези проблеми, тази война, която е отворена вътре в ГЕРБ, не отговаря на нито един от проблемите на гражданите на България. В момента същинският въпрос на кампанията са единствено работните места, безработицата, доходите на хората.
Ние като дясна политическа партия продължаваме нашата кампания – позитивна, насочена към създаване на нови работни места и работа за всички. И, разбира се, разчитаме на десните избиратели, които не могат да подкрепят ГЕРБ след разкритията, които до момента са ни известни, а не знаем какво ще ни стане известно в близките дни.

Обявихте програма на коалицията "ДСБ-БДФ" в три стъпки. Кое е най-силното в нея?

Най-силното в нея е освобождаването на хората от върховенството на чиновници и на бюрократи, зад които много често стоят монополите и мафията в България. Единствено гражданите на България могат да я извадят от кризата, така че най-силното в нашата програма е, че ще им дадем тази възможност. И това не са празни приказки, защото по времето на управлението на Иван Костов в България са създадени над 300 000 нови фирми. Над 250 000 са закрити по време на управлението на ГЕРБ. Това ясно показва кой е десницата у нас.

Сега обаче сме в доста трудна ситуация. Наемате ли се да прогнозирате колко могат да бъдат новите работни места и новите фирми?

Не броим и не лъжем гражданите. Никой в момента не може да направи такава прогноза. В крайна сметка българите се вдигнаха на протест срещу лъжата в управлението и не мислим, че на тези протести може да бъде отговорено с нови лъжи. Ние се наемаме да водим политика, която да увеличава заетостта в България. Да говорим в брой работни места на национално ниво не е сериозно. Конкретно във Варна имаме програма в рамките на около 30 месеца за възстановяване на транспортния коридор Варна - Русе - Дунав с модернизация на варненското и русенското пристанище. Там вече можем да говорим конкретно за около 5 000 нови работни места, но не подлежат на изчисления останалите ползи, които частният сектор ще създаде благодарение на съживяването на промишлеността и търговията.

Като водач на листата на коалицията във Варна как виждате изхода от предизборната битка, кои са основните ви конкуренти и как ще спечелите гласовете на варненци?

Няма битка, няма и конкуренция на листи на основните политически сили. Във Варна съм единствено аз. Не сме виждали никой да прави кампания, да застава лице в лице с варненци. Ние сме тук всеки ден, всеки ден сме по срещи, всеки ден сме на улицата, не виждам личност, която да ме конкурира.

Кой е първият проблем, с който бихте се заели, ако спечелите доверието на българите?

Ще ви отговоря с нещо, което е много важно за мен и за всички хора, с които разговарям. Нещо конкретно, незабавно с влизането в парламента, това е хаосът с така наречената единна сметка при внасянето на данъците и осигуровките. Внесохме жалба в Конституционния съд, защото това нарушава правото на осигуряване на българските граждани, което е конституционно право, за съжаление съдът още не се е произнесъл.

Кого бихте подкрепили, ако се стигне до коалиционно управление, каквото предвиждат повечето социологически проучвания?

В България, както вече казах в началото на интервюто, има политическа репресия, която прави тази социология напълно несъстоятелна. Вариантите за управление е по-добре да се обсъждат след изборите. Това, което съм поел като ангажимент пред варненци, е, че аз като техен народен представител няма да гласувам за кабинет на Бойко Борисов. Надявам се, че Цветан Цветанов ще бъде извън политиката, докато започне мандатът на следващото Народно събрание.


0 коментара:

Публикуване на коментар