четвъртък, 18 април 2013 г.

Назрява скандал между Изборният борд и ЦИК
Участниците в Изборния борд са обидени от „невъзпитаното поведение" на ЦИК, както се изрази Емилия Друмева, която днес ръководи заседанието. Тя предположи, че ЦИК може би не иска да участва в пряк контакт с тях, заради евентуален страх да не бъде засипана от много въпроси от борда, пише news.bg.


Конфликт с ЦИК не е налице, отчете тя и все пак оправда комисията, която според нея носила тежка отговорност и имала задача да проведе изборите. Друмева коментира, че все пак целта на борда е да дава съвети на ЦИК как по-успешно и прозрачно да проведе вота. Ако на следващо заседание няма промяна в поведението на ЦИК, Друмева предлага, борда да излезе със становище, че е притеснен от начина, по който се провеждат изборите.

Антоанета Цонева се опита да тушира скандала, като поиска компромисно следващата сряда да бъде поканена ЦИК да се включи в заседанието. Емилия Друмева се съгласи да бъде изпратена писмена покана до ЦИК да изпратят свой представител за следващото заседание.
След заседанието тя поясни, че вече два пъти от ЦИК са канени на заседанията на брода, но по неясни причини не са идвали. Антоанета Цонева не знае дали ЦИК нарочно бойкотира заседанията на борда, но подчерта, че въпросите към комисията са много.

Срокът за издаване на методически указания за СИК-овете до 27 март не е спазен. Това реално спъва обучението на наблюдателите за вота. Тези указания са важни, коментира Антоанета Цонева. Според нея така се създават трудности пред самия процес на обучение на наблюдатели и застъпници, като това може да доведе до влошаване на изборния процес.

Според Цонева ЦИК води много лоша информационна кампания. Тя практически не е стартирала, убедена е тя. Например - заявление за гласуване с подвижна урна са се подавали до 11 април. Заради лошата информационна кампания на ЦИК в София няма да има нито една подвижна урна. Според Антоанета Цонева хората изобщо не са знаели, че трябва да подадат заявление за нуждата да гласуват в подвижна урна. ЦИК освен това не е публикувала протоколи от заседанията си от 8 март.


0 коментара:

Публикуване на коментар