вторник, 23 април 2013 г.

Преглед на печата на 23 април 2013 година


Кризата в политиката ще продължи и след вота
"Може ли нонсенс да роди консенсус", коментира "Сега". Предсрочните парламентарни избори на 12 май се очертават като най-безсмислените, защото само два месеца по-късно можеше да бъдат редовни. Освен това повечето социологически прогнози и анализи вече предвещават убедителна победа на ГЕРБ.
Предстои да се разбере в каква степен тези прогнози ще се сбъднат, но разликата от 5-6% между ГЕРБ и БСП изглежда трудна или почти невъзможна за преодоляване в оставащите дни. От което следва, че партията, която беше (уж) гневно съборена от властта с всенародни улични протести, отново ще се върне на власт само два месеца след своето политическо фиаско. Това се казва да превърнеш нонсенса в консенсус. Тези избори са и парадоксални, защото цената на тока, която запали искрата на протестите и изкара хората на улиците, след изборите сигурно ще скочи и вина за това имат почти всички политически играчи, които сега предлагат себе си на политическата сергия като решение на проблемите, които заедно и поотделно са забъркали през годините. Парадоксът е, че избирателите отиват на избори, а всъщност нямат избор.

"Скандалите само затвърждават нагласите", отбелязва в интервю за "Сега" политологът Димитър Димитров. Той припомня, че от началото на годината се случиха референдум, национална конференция на ДПС с опит за покушение срещу Ахмед Доган, оставка на правителството, протести. След като мине опиянението на един народ, се събуждаме в същата реалност, каквато е била в януари, коментира Димитров. Има устойчиви нагласи, които са сходно структурирани въпреки пороя от събития. Може би точно заради това не е било възможно което и да е от тях само по себе си единично да е оказало влияние. Димитров прогнозира, че спечелилият изборите, примерно ГЕРБ, ще има нужда от някаква коалиционна подкрепа - Движение "България на гражданите" на Меглена Кунева, ДПС, дори "Атака". Но тази комбинация всъщност представлява ново управление на НДСВ. Тъй като това, което е ГЕРБ, не е нищо различно от долната класа на НДСВ, а това, което е Кунева, е горната класа на НДСВ. Сменили са се малко поколенията - това е едно друго поколение НДСВ, което ще изглежда като коалиция.

"Ако има какво, кажете го сега", коментира "Труд". След бурята на публичното недоволство имаше надежда, че политическият език ще се смени и ще стане по-директен и откровен, защото под заплаха се оказа цялото политическо статукво. Но нищо такова не стана. Протестите свършиха, шумът приключи и на сцената се оказаха същите политически играчи. Общият разговор преди изборите имаше всички шансове да тръгне правилно и да се обсъди най-важният проблем - икономиката, но не се получи. Едва понечиха специалистите от екипите на партиите да вземат думата, и ченгетата веднага им я отнеха. Управляващите правилно схванаха, че на този терен губят и се заеха с подслушвани, подслушвачи и забъркани в далавери. И докато тече сапунката, ще се окаже, че изборите са минали и пак хората не са разбрали как ще ги управляват и какъв ще е утрешният им ден.

"Кризата в политиката ще продължи и след вота", прогнозира в интервю за "Преса" политологът Огнян Минчев. Според него острият политически конфликт в България е следствие от поредния опит - този път от страна на ГЕРБ, да преструктурира властта и богатството на българската олигархия в полза на едни кръгове от нея и в ущърб на други. Борбата на стари фракции на българската олигархия срещу новата концентрация на власт и богатство около ГЕРБ се подкрепя от днешното ръководство на БСП в битката му за оцеляване начело на партията, както и от нарастващото обществено недоволство от икономическата криза и от кризата на демократичното управление. Независимо че всичко това звучи доста драматично, в политически план то не поражда нищо повече от буря в чаша вода. Вместо успокоение след изборите тези обстоятелства могат да породят нова задънена улица в управлението на страната.

Верни симпатизанти предоставят на партиите луксозни коли, магазини и офиси за предизборната кампания, без да искат и лев в замяна. Безвъзмездните дарения за временно ползване на вещи и услуги вече се публикуват в единния регистър на сайта на Сметната палата на всички състезаващи се за народния вот формации, съобщава "Монитор". И коментира: "Обясним е напливът от ентусиазирани дарители на партиите, участващи в предизборната кампания. След изборите ще стане ясно дали напливът не е свързан и с други цели. И дали партийните централи няма да оценят жестовете подобаващо. Има институции, които вече показват, че ще следят зорко дали изборите ще се проведат според правилата на демокрацията, или пак ще станем свидетели на грозни корупционни схеми за купуване на гласове. Прокуратурата първа даде знак, че е започнала предварителни проверки по получени вече сигнали. Очакваме тя да си свърши работата и да изправи тези, които искат да опорочат изборите и злепоставят страната ни, пред съда.

"Тогите няма да ни спасят", е озаглавено интервюто в "Труд" с акад. Иван Юхновски. За сферата на науката той не е оптимист, че ще има съществена промяна в политическите нагласи. "Не видях науката да бъде подчертан приоритет или поне сложена отделно като нещо важно в нечия предизборна програма. Нашите показатели падат, научната продукция пада. Реално ние сме в криза. Много тоги можем да си сложим, като тези в западните университети и институти, но те няма да ни спасят. Изходът е в модерните лаборатории, във високите изисквания към работата ни, в адекватното финансиране, в общественото и политическото мнение", казва Юхновски.


0 коментара:

Публикуване на коментар