вторник, 2 април 2013 г.

47.4% от българите не виждат алтернатива на изборите

47.4% от българите не виждат алтернатива на изборите
Ако изборите бяха днес, пет партии влизат със сигурност в следващия парламент. Това показват данните от социологическо проучване на Института за модерна политика, проведено между 19 и 26 март, пишат от dnes.bg.
ГЕРБ е първа политическа сила с 24,8%, следвана от БСП – с 20,6% одобрение.

Тенденцията за разлика от 4-5 на сто между водещите две партии се запазва и този месец. Техните избирателни ядра изглеждат доста мобилизирани – общо 92.3% от поддръжниците на ГЕРБ заявяват, че категорично и по-скоро ще дадат вот на 12 май. За столетницата делът е от 90.1 на сто твърдо гласуващи сред посочилите я като свой избор.

На трето място е ДПС – с 5,6% подкрепа, и „Атака“ - с 4,9%. Възходящият тренд на „Атака”, посочен още през ноември от ИМП, продължава и през март най-вече заради съвпадението на някои радикални искания на улицата с партийната програма на партията.

Партията на Меглена Кунева прескача според данните 4-процентовата бариера за влизане в НС. Тя има подкрепата на 4,3 % от избирателите.

ДСБ с „Единство” на Надежда Михайлова са на ръба за влизане в НС с 3,6 % доверие. Вече обаче стана ясно, че двете формации няма да се явят заедно на изборите.

НФСБ на Валери Симеонов получава 1,9 %, РЗС на Яне Янев - 1,1 %, „Зелените” - 1,1 %, ВМРО - 1.0 %, СДС остава засега под 1.0 %.

От гражданските движения „Модерна България” получава 2,4 % подкрепа. Данните са за гласуващите в проценти като дял от всички избиратели. Социолозите отбелязват, че с големи шансове за влизане в парламента имат ДСБ и „Единство“ и „Модерна България“. Партията на Янев също имала потенциал за по-голяма мобилизация в условията на предизборна кампания поради наличието на изградена партийна структура.

Според социолозите „Да гласувам или не” ще бъде екзистенциалният въпрос за българските граждани поне до 12 май тази година. Ако изборите бяха днес, 6 от 10 интервюирани декларират, че биха упражнили правото си на вот. Твърдо „не” казват малко над една четвърт.

Социолозите прогнозират, че избирателната активност на парламентарния вот няма да надхвърли 60%.

Показателно е, че 47.4% от анкетираните не виждат алтернатива на предстоящите избори срещу 32 на сто на обратното мнение, посочват от ИМП.

Проучването е проведено сред 987 души, а информацията е получена чрез стандартизирано интервю „лице в лице”.


0 коментара:

Публикуване на коментар