четвъртък, 4 април 2013 г.

Чудеса не могат да се случат за 100 дни или за една година, но трябва да се вземат спешни мерки

Ние не ламтим за власт, а искаме промяна, справедливост за хората и икономиката
Има намаление на потреблението на ток с 30%, защото икономиката е спряла. Хората нямат пари да си плащат тока, заяви лидерът на БСП Сергей Станишев пред Нова телевизия.
По думите му през 2009 година инсталираните мощности за производство на електроенергия от слънцето са били осем мегавата, а сега 850 мегавата и се изкупуват приоритетно, пише dnes.bg. Това не е ли резултат от политиката на ГЕРБ, попита той.


Според Станишев от партията на Борисов имитират промяна като махат част от министрите си от водещите места в депутатските листи. ГЕРБ се опитват да се изнижат от това, че три и половина години имаха цялата власт в държавата и сринаха всичко, каза червеният лидер.

На въпрос защо БСП не увеличава подкрепата си, той каза, че една от причините е тоталното медийно промиване на мозъците. „Ние не ламтим за власт, а искаме промяна, справедливост за хората и икономиката”, е категоричен Сергей Станишев.

Левицата не се е отказала от премахването на плоския данък, ако спечели изборите и ще се стреми към цялостна реформа на подоходното облагане. Ще бъде запазен 10-процентният корпоративен данък, както и 10-процентната ставка за огромната част от хората. Според Станишев не е справедливо човек с доходи от 10 хиляди лева да плаща същата ставка както един учител и лекар. „Трябва да се премине във втората половина на мандата към семейното подоходно облагане“, заяви той. Според Станишев то е най-справедливото и най-стимулиращото за българските граждани. Няма да има натоварване и несправедливост, но трябва да има и солидарност от страна на по-заможните”, смята той.
По отношение на пенсионирането Станишев каза, че "червените" ще възстановят швейцарското правило за индексиране на пенсиите. ГЕРБ докарваха някакви бюджетни баланси само за сметка и на гърба на хората, вземайки от джоба им - от пенсионерите от майките, от хората с увреждания, това не може да продължи по този начин, подчерта той и допълни, че въпреки това сметката от управлението им е на минус 9 милиарда лева.
На въпрос откъде ще вземат пари за всички хора със социални проблеми, той отговори, че точно затова е предложил Пламен Орешарски за министър-председател. Според Станишев България има нужда от друг тип правителство, а не от тясно партийно и затова не е кандидат за премиер.

Без съмнение той е великолепен финансист, икономист и ще има тежка отговорна задача. Не обещаваме, че ще изпълним неща, които са нереализируеми, каза социалистът и допълни, че е възможно при ясна политика да се създадат условия за нови 250 хиляди работни места, но за съжаление това няма да върне нивата на заетост от 2009 година, защото ГЕРБ са унищожили 400 000 нови работни места.

„Чудеса не могат да се случат за 100 дни или за една година, но трябва да се вземат спешни мерки. Незабавно трябва да се спре рекетът върху бизнеса. Това се превърна в цялостна системна политика по време на г-н Цветанов, на г-н Борисов и г-н Краси Стефанов като ръководител на НАП, на който сега му се разплащат с второто място в листата на ГЕРБ в Хасково“, заяви лидерът на БСП.

По думите му дребният и средният бизнес е на колене и затова има такава безработица. „Трябва монополите да се ограничат, да се прекрати изкуствената монополизация. Трябва да има сериозна инвестиционна политика в подкрепа на дребния и среден бизнес, защото икономиката ни е спряла”, допълни той.

По темата за анонимния сигнал за подслушванията бившият министър-председател каза, че има доста злоупотреби със СРС-та. „Когато прочетох този сигнал, се стреснах, защото има много логично обяснение каква е технологията за подобно нерегламентирано подслушване, посочени имена и конкретна техника“, обясни Сергей Станишев.


0 коментара:

Публикуване на коментар