понеделник, 13 май 2013 г.

При 99,56% обработени протоколи ДПС е с 10,46%, "Атака" - 7,39%

При 99,56% обработени протоколи ДПС е с 10,46%, "Атака" - 7,39%
При 99,56 на сто обработени протоколи от Районните избирателни комисии ГЕРБ е първа политическа сила с 30,74 гласа, следват я Коалиция за България с 27,06 на сто, ДПС - с 10,46 на сто, партия "Атака" - със 7,39 на сто. Това обявиха на брифинг днес говорителите на ЦИК.


Ралица Негенцова, цитирана от БТА, съобщи още, че под чертата от четири процента остават НФСБ с 3,75 на сто и Движение България на гражданите - с 3,26 на сто.

В ЦИК вече са пристигнали 9 от 31 РИК с донесени протоколи от СИК, предназначени за обработка от Централната избирателна комисия. След приемането им започва независимото въвеждане на данните от секционните протоколи. Така се образува втората база данни, която ще бъде съпоставена с базата данни от въведените секционни протоколи в РИК-овете. Ако се открият разминавания, ЦИК излиза с решение на какво се дължи това - техническа грешка или нещо друго, обясни Негенцова. Тя каза още, че няма забавяне при обработката на протоколите, които са пристигнали с няколко часа по-късно заради новото изискване да се правят ксерокопия.
От 72 процента обработени протоколи от гласуването в чужбина с най-голяма подкрепа се ползва ДПС - 41,3 на сто, следвана от ГЕРБ - с 24,5 на сто, Коалиция за България - с 5,9 на сто и Атака - с 3,2 на сто, информира Бисер Троянов. Политическите партии с над един процент, но непреминали 4-процентовата бариера при обработени 99,3 на сто от протоколите на тези избори са общо 9. Това са НФСБ, Коалиция "Център - Свобода и достойнство", СДС, РЗС и ВМРО, партия Лидер, ДСБ-БДФ, Движение България на гражданите и "Глас народен".

Окончателните резултати се очаква да излязат най-късно в четвъртък, обявиха от ЦИК.

До седем дни от приключването на гласуването ЦИК ще обяви имената на избраните народни представители и на кандидатите, регистрирани в повече от един многомандатен избирателен район, съобщи още Бисер Троянов.
След обявяването в четвъртък на окончателните резултати от изборите и решението за мандатите избраните ще имат еднодневен срок да посочат кой от избирателните райони ще изберат, допълни той. Това е необходимо, за да може ЦИК в законовия седемдневен срок да обяви пълния състав от 240 депутати в парламента, обясни Троянов.


0 коментара:

Публикуване на коментар