понеделник, 13 май 2013 г.

"Всички загубихме, ще има мръсни коалиции"

"Всички загубихме, ще има мръсни коалиции"
След като не успя да мине 4-процентната бариера, за да влезе в парламента, ръководството на „Движение България на гражданите“ подаде оставка.


Това съобщи лично лидерът на партията Меглена Кунева на пресконференция. Тя уточни, че ще има Национално събрание, на което ще бъде обсъден този въпрос, пише dnes.bg.

„Когато знаеш, че си направил всичко възможно и не си се отказал от правилата, не е тежко да загубиш, по-тежко е да спечелиш срещу правилата“, коментира тя.

Кунева отсече, че няма да се кандидатира за лидер на партията, така както не го е направила и при учредяването й, но ако членовете на политическата сила поискат тя отново да я оглави, тя ще поеме своята отговорност.

След като от изборните резултати стана ясно, че при тази конфигурация в парламента много трудно ще бъде съставено правителството заради предварителните политически заявки на ГЕРБ, БСП, ДПС и „Атака“, Кунева коментира, че правителството е въпрос на договорки.

„Както преди, така и сега, ще има мръсни коалиции, но ние ще питаме гражданите какво мислят за задкулисните договорки“, каза Кунева.

Според нея изборите не са били честни макар и не в юридическия смисъл на думата. Това се дължи на слабото отразяване на малките партии в медиите, на финансирането на политическите сили, както и на това, че някои партии като „Движение България на гражданите“ не получават държавни субсидии.

Освен това тя смята, че изборите са проведени в трудна и нездравословна среда, защото не е имало и дебати. Политиците нямаха смелостта да се погледнат в очите и хората да чуят и видят как спорят и кой има най-добър план за изход от тежката ситуация, в която се намираме, смята Кунева.

Въпреки че на тези избори нейната партия загуби, тя увери, че ще продължава да работи както и досега - „честно, без манипулации и прозрачно“.

Според нея хората, които не гласуваха на изборите, „тези 3.5 млн. вътрешни емигранти“, са огромен потенциал, защото са на ръба на надеждата и безверието.

„Не е изненада, че се повтори съставът на парламента, който имахме преди няколко месеца и беше отречен от хората. Днес всички загубихме, осъмнахме отново с двуполюсен модел, който се нарича представяне и непредставяне, защото 3.5 млн. от нас отказаха да поемат отговорност и грижа за държавата“, коментира още тя.

По-рано днес заради лошите изборни резултати оставки подадоха лидерът на ДСБ и цялото ръководство на тъмносините и лидерът на СДС Емил Кабаиванов.


0 коментара:

Публикуване на коментар