събота, 4 май 2013 г.

БСП поиска да бъде отстранен директорът на агенцията по рибарство
БСП иска директорът на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА) да бъде отстранен, защото агитирал за Лиляна Павлова във Варна, съобщиха от централата на партията.


БСП настоява министърът на земеделието и храните проф. Иван Станков да вземе незабавно отношение относно действията на изпълнителния директор на Изпълнителна агенция по рибарство и аквакултури Драгомир Господинов, пише dnevnik.bg. Той в качеството си на висш държавен служител, назначен лично от Мирослав Найденов, оказва натиск върху рибарите и техните местни инициативни рибарски групи по морето да подкрепят кандидата на партия ГЕРБ във Варна Лиляна Павлова. Това обяви на извънредна пресконференция организационният секретар на БСП и областен председател на левицата във Варна Красимир Янков.

Янков обясни, че на 19, 22 и 23 април 2013 г., в качеството си на официално командирован от Изпълнителна агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА) Драгомир Господинов е обикалял Варна и региона и е провеждал срещи, на които агитирал в полза на партия ГЕРБ. Искането към рибарите, собствениците на предприятия в бранша, техните работници и местни рибарски общности било да осигурят поне 25 000-30 000 гласа в подкрепа на кандидата на ГЕРБ във Варна Лиляна Павлова. В замяна са им обещани допълнителни квоти за улов на калкан, амнистиране или защита от установяване на нарушения или преференции и гарантиран успех при кандидатстване по проекти на оперативна програма за развитие на сектор "Рибарство" 2007-2013 год.

Красимир Янков посочи, че съгласно чл.4, ал.2 от Закона за държавния служител в качеството си на такъв при изпълнение на своята служба Господинов трябва да бъде политически неутрален.

"БСП настоява да получи отговор на въпроса защо и по време на мандата на служебното правителство и лично на министъра на земеделието и храните проф.Иван Станков се злоупотребява с европейските средства и се правят опити да се използват в предизборната кампания на ГЕРБ – партия която се провали тотално в управлението и бе изгонена от гражданите на България", бе категоричен Красимир Янков. Той пита и докога най-дискредитираните и близки хора на Мирослав Найденов ще заемат ключови позиции в земеделския сектор.

"Настояваме Сметната палата и АДФИ да започнат незабавно проверки в Изпълнителна агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА), относно сигналите още от 2012 г. на ГДБОП и инспектората на Министерство на земеделието за умишленото разделяне на обществени поръчки по ос № 5 Техническа помощ – финансирани със средства от Европейския съюз. Искаме прокуратурата, ОСЕС и АФКОС да стартират незабавна проверка относно десетките оплаквания от бенефициенти на оперативна програма "Рибарство", затова че за вече одобрени и финализирани проекти са получени уведомления за анекси и се правят опити без каквото и да било законово основание да се искат и връщат средства от безвъзмездната финансова помощ. Бенефициентите са били принуждавани да правят това при лични срещи с Драгомир Господинов – изпълнителен директор на ИАРА, и Ирена Пенчева - зам.изпълнителен директор на ИАРА", заяви Красимир Янков. Той настоя министъра на земеделието и храните да отстрани незабавно Господинов и Пенчева заради посочените закононарушения.

Организационният секретар на БСП Красимир Янков допълни, че двамата са в явен конфликт на интереси, защото живеят на семейни начала и управляват "семейно" една от оперативните програми – за сектор "Рибарство".

Според Янков Драгомир Господинов е поредната "калинка" на ГЕРБ, защото не отговаря на изискванията за поста, който заема – няма необходимата квалификация и стаж.


0 коментара:

Публикуване на коментар