неделя, 19 май 2013 г.


Партията внася жалбата за касиране на изборите в понеделник

Партията внася жалбата за касиране на изборите в понеделник
Замразяване на депутатските заплати ще предложи ГЕРБ в първия ден на новия парламент, пише „Стандарт“, пише dnes.bg. Хората на Бойко Борисов ще направят това веднага след речите от трибуната на Народното събрание. Според правилника парите на народните избраници са равни на 3 средни заплати в обществения сектор през последния месец от тримесечието.


През февруари 2012 г. ГЕРБ поиска замразяване на парите на депутатите, което беше в сила само за 41-вия парламент. Сега новите народни представители ще искат това да важи и за 42-рото НС. Основната депутатска заплата в предишния парламент беше 2196 лева.

Сред първите законови промени, предложени от ГЕРБ, ще бъде и вдигането на майчинските от 240 на 310 лв., колкото е минималната работна заплата. Освен това хората на Борисов ще предложат да се направи нов кодекс на труда, защото този бил доста "овехтял".

В документа трябва да са разписани допълнителни правила за гъвкава заетост. От партията ще предложат Цецка Цачева за зам.-председател на парламента. Герберите ще искат още и специално министерство за електронните услуги, които бяха един от стълбовете в предизборната им програма.


Хората на Борисов са твърдо "за" запазване на валутния борд, балансиран бюджет и 10% плосък данък. Четирите проектозакона за секретните служби са един от основните приоритети за гледане в пленарна зала.

Междувременно "Стандарт" научи, че ГЕРБ ще внесе в понеделник във всички институции жалбата за касиране на вота. Това са Президентството, Министерски съвет, Главна прокуратура, Върховния касационен съд и Върховния административен съд.

Има вероятност ГЕРБ да изчака първия пленарен ден и тогава да събере подписите на 48 депутати. Те могат да сезират Конституционния съд за касирането на вота.


0 коментара:

Публикуване на коментар