сряда, 1 май 2013 г.

Разочарованите от ГЕРБ или няма да гласуват, или отиват при малките партии

Разочарованите от ГЕРБ или няма да гласуват, или отиват при малките партии
Скандалите с подслушванията намаляват очакваната избирателна активност, отчете социологът Юлий Павлов от Центъра за анализи и маркетинг.


Той прогнозира, че това може да помогне на някои малки партии да прескочат бариерата и в парламента да влязат повече от петте напълни сигурни засега партии, пише dnes.bg.

Според него не е изключено дори под 50% от гласоподавателите да отидат до урните, а част от разочарованата периферия на ГЕРБ ще отиде към негласуващите или ще се насочи към по-малки партии.

Последното проучване на института показва, че засега 51,8 процента заявяват, че със сигурност ще гласуват на предстоящите избори, 17,5 на сто ще дадат вота си, но още не са решили за кого, 15,1 процента са колебаещите се дали да отидат до урните, а 14,4 на сто са категорични, че няма да гласуват.

Според изследването 27 процента знаят за скандала с подслушването на видни политици и бизнесмени и го следят с голям интерес, 39,3 на сто са чули за това, но не се интересуват особено, 30,3 процента отговарят, че въобще не ги интересува.

80,9 процента са категорични, че скандалите не влияят на избора им за кого да гласуват, 3,7 на сто отговарят, че са променили решението си заради това, а 5,4 процента са започнали да се колебаят за кого точно да гласуват.

Ако изборите бяха днес, за ГЕРБ биха гласували 23 на сто, за Коалиция за България - 17,8 процента, за ДПС - 6,1 на сто, за "Атака" - 5,8 процента, за "Движение България на гражданите" - 4,7 на сто.

НФСБ би получил 1,9 на сто, коалиция СДС - 1,6 процента, ДСБ-БДФ - 1,5 на сто. Либерален алианс на Марешки, поръчител на изследването, според данните има 1,3 на сто.

30 процента биха посочили Бойко Борисов за премиер, ако това зависеше от тях, 17,9 на сто намират за подходящ Пламен Орешарски, по 5,9 процента - Меглена Кунева и Волен Сидеров. Три процента посочват Лютви Местан, а 1,6 на сто - Сергей Станишев.

Първите трима по рейтинг според данните са Кристалина Георгиева - 54,8 на сто й имат доверие, Росен Плевнелиев - 53,3 на сто, и Йорданка Фандъкова - 38 процента, следвани от Бойко Борисов - 33,1 на сто, и Марин Райков - 32,3 процента.

Като най-важни проблеми на страната 74,2 процента посочват безработицата, 60,3 на сто - ниските доходи, 38,8 на сто - корупцията, 32,3 процента - здравеопазването.

Възложител на изследването е "Либерален алианс" на Веселин Марешки.


0 коментара:

Публикуване на коментар