неделя, 12 май 2013 г.

МВР приема сигнали за изборни нарушения по телефон и e-mail
Щабът на МВР, който обработва сигнали за нарушения на днешните избори, ще отговаря на телефон (02) 982 22 32 и e-mail – izbori@mvr.bg. Екипът, който приема сигналите, ще работи от 6 часа сутринта – час преди началото на изборния ден, до предаването на документите в Централната избирателна комисия. Телефонът ще работи и след изборите, пише dnevnik.bg.


"В щаба постъпва цялата информация за сигналите. След това, ако се прецени, тя се препраща в ЦИК", съобщиха от МВР.

Граждански организации също ще приемат съобщения за нарушения.

Сайтът "За честни избори"(www.fairelections.eu) позволява подаването на сигнал от приложение за мобилен телефон и с помощта на социалните мрежи. Платформата събира и показва подробна информация за всяко нарушение - по кое време е направено, при какви обстоятелства и къде, като сигналите са поставени на карта, така че може да се проследи концентрацията им по места. Авторите на сайта уверяват, че потребителите, подали сигналите, остават анонимни, тъй като данните за подателя се криптират.

Платформата за мобилни устройства "Аз гласувам" (glasuvam.net) съдържа информация за изборните права на гражданите и също позволява подаването на сигнали за нарушения, като препраща към сайта "За честни избори". Мобилната страница съдържа и видеоматериали и анкети за предстоящото гласуване, както и информация от медиите. Сигнали могат да се подават и в twitter с тагове #bgizbori2013 и #izbori2013.

На e-mail -alac@transparency.bg, и гореща телефонна линия - 0800 11 224, Центърът за пострадали от корупция към асоциация "Прозрачност без граници" също приема сигнали, които се предават към компетентните органи.


0 коментара:

Публикуване на коментар