неделя, 12 май 2013 г.

Отговорността на МС не приключва на 8 май, обясни обвинението

Отговорността на МС не приключва на 8 май, обясни обвинението
Иззетите 350-те хиляди бюлетини, които бяха открити в печатницата в Костинброд, не са технологичен брак, съобщиха за bTV от Върховната касационна прокуратура. Припомняме, че вчера при акция на прокуратурата и ДАНС в печатница бяха открити 350 000 бюлетини, а от “Мултипринт“ обясниха, че ставало дума за технологичен брак, пише dnes.bg.


Разкритието предизвиква остра политическа реакция. Партиите поискаха извънредни действия, за да се гарантира честността на вота, а от печатницата бяха категорични, че скандал няма.

Прокуратурата потвърди формулировката на съобщението си от вчера – намерените вчера палети са били опаковани в найлони и готови за изнасяне.

Държавното обвинение е открило в печатницата и 4 палети брак - намачкани и отделени бюлетини, но не опаковани за изнасяне. Записите от видеокамерите в печатницата са иззети и предстои разпит на всички работещи там.

От прокуратурата уточниха, че образуваното досъдебно производство е за престъпление по служба, но името на отговорното лице няма да бъде споменато до приключване на детайлния оглед, който ще започне утре. Експертизата на бюлетините е поверена на печатницата на Българската народна банка (БНБ).

Според договора за обществената поръчка печатницата е била охранявана от Съдебна охрана до 9 май.

Според българското законодателство, ако клаузите на договора за отпечатването на бюлетините не са спазени, отговорност носи министър-председателят. Тази отговорност не свършва на 8 май, когато е приключило отпечатването на бюлетините, допълниха още от прокуратурата, опровергавайки твърденията на Министерския съвет.

Вчера от правителствената пресслужба разпространиха съобщение, че Министерският съвет е изпълнил всички свои ангажименти във връзка с отпечатването и разпространението на изборните бюлетини. “Нашите взаимоотношения с тази печатница са приключили на 8 май. Министерски съвет няма задължение по договор и по съществуващите в страната закони да осъществява постфактум контрол върху дейността на печатницата", заяви министър-председателят Марин Райков по повод скандала.


0 коментара:

Публикуване на коментар