четвъртък, 9 май 2013 г.

Има силно напрежение в махалите и страх, отчитат наблюдатели

Има силно напрежение в махалите и страх, отчитат наблюдатели
За купуване на гласове и натиск от страна на работодатели са най-честите сигнали за изборни нарушения, които получават в Института за развитие на публичната среда.


Голяма част от сигналите потвърждават много силно напрежение в махали и квартали с ромско население, дори ожесточена конкуренция между политически партии за този вот с използване на схеми, включващи натиск и купуване на гласове. Хората там не са спокойни, заяви Антоанета Цонева, председател на УС на Института пред Нова телевизия, пише dnes.bg.

По думите й партиите не са се отказали от нито една от отвратителните стратегии, които досега са прилагани в тези територии. Наблюдатели на терен на Института за развитие на публичната среда разговаряли с хора от ромските квартали и установили, че преобладават чувствата на страх и несигурност.

Антоанета Цонева уточни, че за момента сигналите за изборни нарушения не са много, но те обикновено нарастват най-много в самия изборен ден.

Вчера три от сигналите са изпратени на прокуратурата и на полицията. „По един от сигналите в Лом беше образувано предварително производство, има и претърсвания”, заяви Цонева.

И в момента най-много са сигналите, свързани с купуване на гласове, на следващо място са тези за корпоративен натиск. Работодатели дават ултимативни инструкции за кого да се гласува, а работници са принуждавани да казват къде и в колко часа ще гласуват те и семействата им, както и да осигуряват допълнително избиратели.

По думите на Антоанета Цонева технически изборите вече са осигурени, но предстои да видим колко е подготвена изборната администрация, доколко ще бъде приложено законодателството и как ще бъде финализиран изборният процес.


0 коментара:

Публикуване на коментар