неделя, 30 март 2014 г.


Първанов: НС да приеме незабавно позиция за кризата в Украйна

Евролистата АБВ факт: Калфин водач, следва ген. Михов
Лидерът на АБВ Георги Първанов представи листата с кандидатите за Европейския парламент на националната гражданска инициатива в музея "Възраждане и Учредително събрание" във Велико Търново.


Листата е от 17 души. Водач е евродепутатът Ивайло Калфин, втори в листата е бившият началник на Генералния щаб на Българската армия ген. Михо Михов, трети е финансистът Константин Проданов, четвърти е икономистът Нина Найденова. На пето място е кметът на Перник Росица Янакиева, на шесто място - проф. Андрей Андреев, на седмо - хирургът д-р Драгош Методиев.

Георги Първанов посочи и коалиционните партньори на АБВ в предстоящите избори - Политическо движение "Социалдемократи", партията "Обединени социалдемократи", ОБТ-Български лейбъристи, Българска партия "Либерали".

Пред журналисти Първанов коментира,че предстоящите избори са важни, защото те ще посочат пътя, по който страната ще се развива през следващите години.

"Тази сграда наистина е историческа, свързана е с един от ключовите моменти на българската държавност и това е знак, който ние от АБВ правим за това, че трябва да възродим българската държавност. Този знак се прави в момент, в който, както виждаме, всичко се договаря някъде по кафетата, по ъглите, в една ненормална задкулисна обстановка“, обяви президентът (2002-2012 година).

Той каза, че трябва да бъде приета незабавно позиция на българския парламент за кризата в Украйна, която да даде "ясен мандат на правителството". Според него в нея трябва да има яснота по отношение на санкциите, които ще рефлектират в енергийната сфера, защото те ще ощетят в най-голяма степен България.

Опонентите в предстоящата предизборна кампания от всички политически сили трябва да се разберат и да постигнат консенсус по този национален въпрос, а не да поддържат атмосфера на противопоставяне, заяви Ивайло Калфин.

Според Георги Първанов държавата се намесва в политическия процес. Той даде примери с членове и симпатизанти на АБВ, които след като са заявили, по думите му, че са част от инициативата, са били уволнени - те или техни близки.

Първанов посочи, че това са примери за "политическа саморазправа" и изрази съмнение, че има данни за "намеса на службите". Във връзка с това Първанов каза, че ще поиска среща с премиера Пламен Орешарски, за да разбере какво е "отношението на правителството към политическите репресии в страната и в частност към АБВ".

В събота вечерта Георги Първанов и Ивайло Калфин присъстваха на концерта на народната певица Николина Чакърдъкова, който се състоя във Велико Търново. В приветствието си към публиката Георги Първанов е посочил, че една от целите на АБВ е да възроди движението "Съхрани българското".


0 коментара:

Публикуване на коментар