сряда, 12 март 2014 г.

Първанов очаква 2-3 евродепутати, прави коалиция
Георги Първанов
Партия няма да бъдем, а коалиция. Това обяви предишният президент Георги Първанов в сутрешния блок на "Нова телевизия". Преди дни Румен Петков, който също е част от движението, допусна, че то може и да прерасне в партия.

На парламентарните избори също може да се участва с коалиция. Аз винаги съм кандидатствал с коалиция, подчерта Първанов. На въпрос дали вижда път назад към БСП той обясни, че не смята да разсъждава по темата, защото сега е важно АБВ да има поне 2-3 евродепутати.

По думите му движението ще бъде голямата изненада на изборите и ще получи по-добри от прогнозираните към момента резултати.

Листата за изборите на движението вече е напълно готова, но пълният й състав ще бъде обявен, когато и другите го направят, поясни Първанов.

Той посочи, че според него е важно водачите на листи на основните партии да седнат и "да се разберат" по няколко основни въпроса така, че ад имат единна позиция - как спасяваме българската икономика при санкции срещу Русия, как спасяваме "Южен поток", какво правим за българите в Украйна и при евентуален бежански поток към България.

Първанов обяви, че подкрепя идеята на президента Росен Плевнелиев за провеждането на референдум, но посочи, че въпросите трябва да бъдат коректно уточнени, а не във вида, в който Плевнелиев "ги е хвърлил на парламента". Според него е важно да се въведе електронно гласуване, но не точно в момента, защото било рано.

АБВ предлага субсидиите на партиите да се съкратят драстично до 2 лева на получен глас при 10 лв. в момента. Според него това няма да доведе до зависимост на политическите сили от техните спонсори, защото и в момента те получавали такива спонсорства.

Пушката вече гръмна и ефектът е очевиден – ние сме първата стъпка в разбиването на монопола в българската политика, посочи Първанов.

Той коментира, че има основания за сериозни съмнения, че самият той и други членове на движението са подслушвани, имало прихванати опити да се хакне и електронната поща на АБВ. Това вече се случило със сайта на движението, като направеното разследване показало, че това е станало от IP адрес, който е на "Дондуков" 1, където се намира Министерският съвет.

Според него в някои от позициите си по кризата в Украйна външният министър Кристиан Вигенин "тича пред вятъра".

Не е наша работа ние да бъдем сред най-радикалните привърженици на една или друга позиция за Украйна, смята Първанов. Според него при санкции срещу Русия България отново ще е сред най-засегнатите, както това се случи при югоембаргото.


0 коментара:

Публикуване на коментар