сряда, 23 април 2014 г.

Предречено от социолог: ГЕРБ, БСП, ДПС и Бареков - най-вероятният сценарий за евровота
ГЕРБ, БСП, ДПС плюс Бареков е най-вероятният изход от евровота, прогнозира в интервю за "24 часа" социологът Андрей Райчев.

"На второ място по вероятност поставям сценария с 3 партии, на трето - с 5, на четвърто - с 6, на пето - със 7. Но всичко зависи от активността и от бариерата. При 3 млн. гласуващи цената на глас при 5,88 процента бариера е 180 хиляди, при 2 млн. души - 120 хиляди. От това зависи успехът на партиите с над 100 гласа", пресмята Райчев.

По думите му след вота в страната ще има съвсем друга политическа ситуация.

"Всички партии вече мислят за това. Отварят врати, разтърсват снаги, тук ще има нови политически танци. Разбира се, никой нищо няма да направи преди изборите, а след тях. Изборите в мирно време са като битката по време на война - в зависимост от победителя възниква нова карта", допълва Райчев.

"Няма никакво съмнение, че АБВ на Първанов е нанесло своя удар върху БСП и те взимат основно гласове от бивши избиратели на БСП. Именно поради тази причина разликата между БСП и ГЕРБ се смалява", заявява от своя страна пред "Монитор" социологът от "Медиана" Кольо Колев.

Той прогнозира трета политическа сила ДПС, а на четвърто място е "България без цензура". "АБВ има ресурс да навреди на БСП, но няма ресурс да спечели избори. Вероятно е да не успеят да стигнат процентите за евровота. Ако това се случи, това ще бъде и лебедовата песен на Първанов", отбелязва Колев.

Източник dnes.bg


0 коментара:

Публикуване на коментар