сряда, 6 август 2014 г.

Ивилина Алексиева: Промяна в състава на ЦИК преди изборите е изключена
Ивилина Алексиева
Промяна на състава на Централната избирателна комисия (ЦИК) преди извънредните парламентарни изборина 5 октомври е изключено. Това заяви председателят на комисията Ивилина Алексиева, цитирана от БНР, пише news.bg.

Припомняме, държавният глава Росен Плевнелиев издаде указ с правила за публично изслушване на кандидат за член на Централната избирателна комисия. Коалицията около „България без цензура", която излъчи свои депутати в Европейския парламент, предложи своя представител Катя Иванова за член на ЦИК. Правилата, утвърдени от президента, предвиждат оповестяване на мотивите на коалицията и документите на Иванова, която ще бъде изслушана публично идния понеделник.

Алексиева е категорична, че към настоящия момент нито има законова разпоредба, нито има съответната процедура в Изборния кодекс, която да дава възможност за промени в състава на комисията. Тя увери, че преди предстоящия вот ЦИК ще направи много широка разяснителна кампания.

На първо място избирателят трябва да знае, че трябва да гласува с V или с Х в квадратчето на партия или коалиция, или независим кандидат. Едва след като е гласувал в квадратчето, може да пристъпи към гласуване в кръгчето за избран кандидат.

Председателката на ЦИК обясни, че новото в решенията е, че е определена една чернова на преференциите. „Отчитане на броя на действителните гласове, за да бъдем сигурни, че преференциите са правилни. Ако няма преференция, гласът, който е даден, автоматично отива за водача на листата", посочи Ивилина Алексиева.

Запитана дали има механизъм ЦИК да бъде по-взискателна към наблюдателите, Ивилина Алексиева отговори, че този въпрос все още се обсъжда. По думите й въпросът е сложен, защото режимът на регистрацията не предполага документи, различни от споменатите в закона.

Тя подчерта, че Изборният борд към МС, за който е съобщил президентът, няма да дублира дейността на Обществения съвет или на ЦИК. Той по-скоро ще осигурява организационно-техническата подготовка на изборите. Ще има допълване, а не дублиране, категорична е Алексиева.


0 коментара:

Публикуване на коментар