петък, 26 септември 2014 г.

Борисов: Вече става дума за правителство на националното спасение
Лидера на ГЕРБ Бойко Борисов
"Вече става дума за правителство на националното спасение. Ако страната не може да бъде спасена сега, от януари нататък след изборите вече няма да е останало нищо за спасяване."

Това е един от новите цитати на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, разпространени от "Ройтерс" в разширена версия на разговора с него, за който съобщи в четвъртък, пише dnevnik.bg. Агенцията допълва, че той предупредил, че може да се наложи българите отново да ходят на избори в началото на 2015 г., ако никоя партия не успее да сформира правителство.


"Надявам се, че ще можем да приключим с този въпрос на изборите на 5 октомври. Трябва да се заключим в парламента и да не излизаме, докато не намерим решение. Хората го заслужават... независимо, че репутацията на партиите е накърнена."

Интервюто е отразено преразказано в цитати и допълнено с обяснения за читателите й в чужбина и последващи коментари от социолози.

"Едно правителство на малцинството в момент, когато има нужда от стабилност, е рисковано за страната", казва в него лидерът на ГЕРБ. "Лидерът на партията, водеща по популярност преди изборите през октомври в България, заяви в четвъртък, че е готов да проведе разговори с други партии след гласуването, включително да обсъжда перспективата за формиране на широка коалиция с цел осигуряване на политическа стабилност", съобщи "Ройтерс" в увода към текста си.

Междувременно в профила си във "Фейсбук" тази сутрин Борисов обяви, че в това интервю не бил говорил за широка коалиция.

"Подчертавам, че никъде не съм казал "широка коалиция". Нужна е политическа и обществена подкрепа по важните за страната сектори, за да изкараме държавата от блатото, в което се намира в момента. Затова трябва да се водят отговорни и конструктивни разговори между политическите сили", пише Борисов. Той прилага цялото интервю с линк към личната му страница в интернет.

Агенцията обяснява, че според анализатори по-вероятна е коалиция на ГЕРБ с Реформаторския блок, отколкото със социалистите. Но те също казват, че думите на Борисов пред "Ройтерс" оставят отворена вратата за всякакви варианти.

"Ако ГЕРБ получат повече места, примерно 110 и нагоре, ще има дясноцентристка коалиция. Но ако получи под 100, в играта влиза широка коалиция", казва Кънчо Стойчев.

Борисов предпочита да сформира дясноцентристка коалиция, но той също така изказва притесненията си, че преговорите с групата десни партии може да се окажат трудни заради списъка им с искания, включително това той да не е министър-председател, допълва "Ройтерс".

Агенцията добавя и нова част от интервюто си по-рано през седмицата с лидера на БСП Михаил Миков, като съобщава, че той е готов за преговори с други партии и групи, "което също държи отворена вратата за широка коалиция".

По повод това какво партията ще предложи след изборите Борисов казва пред "Ройтерс", че незабавно след 5 октомври трябва да подаде оставка управителят на БНБ Иван Искров.

Лидерът на ГЕРБ обяснява, че е в момента е твърде рано да се решава дали Корпоративна търговска банка да бъде спасена от държавата или да бъде оставена да фалира. "Минаха месеци и още не знаем колко лоши кредити има, може ли изобщо тази банка да бъде спасена", казва бившият премиер.
Борисов заявява още, че ще продължи плановете на правителството на Пламен Орешарски за влизане на България в европейския банков съюз, който тепърва се изгражда.

"Ройтерс" припомня, че кабинетът "Борисов" е бил принуден да подаде оставка сред протести срещу високите цени на енергията. "Въпреки това Борисов ще предложи законови промени, осигуряващи независимостта на енергийния регулатор, което да гарантира, че цените няма да бъдат държани изкуствено ниски под политически натиск", пише агенцията. "В замяна ГЕРБ ще предложи енергийни помощи на най-бедните и саниране на панелните блокове (...), за да намали потреблението на енергия."


0 коментара:

Публикуване на коментар