петък, 5 септември 2014 г.

Боряна Димитрова: Водещият фактор при избора на кандидат е оценката за управлението
социологът от "Алфа Рисърч" Боряна Димитрова
Когато човек отива да гласува, той взима решението си на база на няколко фактора, но на един основен – каква е оценката му за управлението, което е било до момента и какви са очакванията му за бъдещото управление. Всичко останало са някакви щрихи от пейзажа – и социологическите изследвания, и други фактори.


Това каза пред "Нова телевизия" социологът от "Алфа Рисърч" Боряна Димитрова. "Във всички страни водещият фактор при избора на хората, коя бюлетина да вземат и кой кандидат да подкрепят, това е оценката за управлението", добави тя.

По думите й е хубаво в предизборната битка да влязат аргументите, не само очакванията за сила.

"Повечето агенции даваха ниски стойности на доверието към управлението, правителството, парламента. И когато месеци наред мерим ниско доверие, тези обществени нагласи не могат да бъдат излъгани. И ето какво се получи: партията с най-слабо и най-нелогично участие в управлението - "Атака", загуби драстично на евроизборите - и от собствените си избиратели, и от обществения си имидж", подчерта социологът.

Според Боряна Димитрова ако има потенциал партията на Волен Сидеров да се възстанови, то няма да е до предстоящите парламентарни избори. "БСП беше следващия загубил, защото оценката от управлението пряко рефлектира върху нея. Тя и в момента е в по-слаба позиция, съществен обаче е факторът, че след като ДПС свали подкрепата си към нея, започна вътрешно сплотяване на симпатизантите на БСП", обясни Димитрова.

"На базата си на начина на участието си в управлението ДПС остана с доволни симпатизанти, но получи много силно отхвърляне от всички останали симпатизанти", коментира още социологът Според нея голямата дилема занапред ще е може ли ДПС отново да бъде коалиционен партньор. Това е и голямата й загуба - нежеланието на никоя партия да се коалира с нея.


Categories:

0 коментара:

Публикуване на коментар