четвъртък, 4 септември 2014 г.

30% от българите продават гласа си за 200 лв
Кольо Колев. Снимка: БТА
Една трета от българите са готови да продадат гласа си на изборите. 29 на сто от всички гласоподаватели на въпроса „Бихте ли си продали гласа си, ако Ви дадат 200 лева?“, отговарят с „Да“. Това съобщи социологът от „Медиана“ Кольо Колев по Нова телевизия, след като вчера излезе последното социологическо проучване на агенцията.

Той призна, че посочената сума е била 200 лева, за да съблазни избирателите.
Според него данните на всички агенции, не само на „Медиана“, дават много малка възможност ГЕРБ да достигне дори резултата, който имаше на изборите през 2013 г. като депутатски мандати.

„Тогава те бяха 97”, припомни Колев и добави, че сега вероятно ще са около 96.

На база на проучването той пресметна, че Реформаторският блок може да има 15-16 депутати.

„Значи трябва да имат трети субект и може би дори четвърти, защото другата възможност е ГЕРБ да се обърне към ДПС или пък БСП“, коментира социологът.

Според него Патриотичният фронт може да има 13- 14 депутати приблизително, което е с 1-2 малко по-малко от Реформаторите.

При това положение ГЕРБ, Реформаторите и Патриотичният съюз могат да формират мнозинство, но то пак ще е на границата, защото по настоящи разчети ще има 124 депутати, смята той.

В тази връзка Колев очаква „много мъчителна политическа ситуация”, при която трябва да се прояви здрав разум и да се намери формулата за управление.

"Всяка една от по-малките политически партии, която реши да участва в управлението, може да започне да играе на златно ключе и това ще взриви цялото. Ако Бойко Борисов играе със златното ключе на Бареков, на Патриотичния фронт и т.н., това изначално е обречено на неуспех. Това в крайна сметка ще взриви възможността въобще да се направи работещо мнозинство”, коментира социологът.

„Възможно е и ГЕРБ да управлява с мълчаливото съгласие на ДПС, но това е да те държат на къса верижка, както стана с БСП, дръпваш верижката и увисваш като кукла на конци. ДПС умеят и добре играят тази игра. Изглежда най-лесното Борисов след изборите да каже, че прави управление на малцинството, а преди това е изпил надлежните кафета“, посочи Колев.

Според него дори има подобна заявка.

„Не забравяте кой фактически подари около 100 000 гласа на ДПС, определяйки датата на изборите на Курбан Байрам, Борисов настояваше те да бъдат направени на тази дата“, мотивира се той.

Социологът смята, че ДПС е предвидима партия, която използва своята сила, балансирайки.

"Когато нейният партньор стане прекалено силен, те естествено го дебалансират по един или друг начин, но това е нормално в политиката. Има някакво сатанизиране на ДПС, но всеки един политик би играл тази игра, а те го правят майсторски“, обобщи Колев.

В същото време той смята, че изглежда почти невъзможно да се мисли за управление с участието на БСП, защото ДПС и ГЕРБ практически ще имат около 130-135 депутати.


0 коментара:

Публикуване на коментар