сряда, 24 септември 2014 г.

Преференцията ще е от значение само при масовото й използване
Ще стигне ли една преференция за всички желаещи кандидат-депутати да се придвижат напред в изборните листи?

Този въпрос става все по-актуален в средата на предизборната кампания и невижданата досега агитация да се гласува преференциално. Част от претендентите за парламента го правят честно и открито, други зад гърба на колегите си и партийното ръководство договарят подкрепа от роднини, приятели, бизнес-партньори и хора, на които са помагали.

На 5 октомври избирателите ще могат да гласуват за партия и за един предпочитан кандидат. За да се придвижи напред в листата, претендентът за парламента трябва да събере поне 7% от гласовете за листата в съответния район. Ако в бюлетината не са посочени преференции, гласът ще се зачита за водача.

Истинско пренареждане на листата може да има само при масово използване на преференция. Затова и партийните централи са скромни в разяснителната си кампания и тя се води от кандидатите на неизбираеми позиции. Кампанията вече очерта няколко основни тактики за действие на претендентите, които се надявам да пренаредят листите и да влязат в Народното събрание.

Не слушай партиите, виж кандидатите

Най-активна кампания за гласуване с преференция тече сред претендентите БСП и на "Реформаторския блок". И в двете формации кандидат-депутати настояват, че е важно не просто кои партии ще влязат в следващото Народно събрание, но кои ще бъдат политиците, способни да направят необходимите реформи. Кандидатите, които прибягват до този похват, най-често са познати на широката публика и залагат на политическата си биография досега - изброяват заеманите позиции, внесените законопроекти, прокараните решения.

За инициатор на добилата популярност като преференциална кампания може да се смята Георги Кадиев, който беше депутат в миналия парламент, но го напусна близо два месеца преди края му, за да даде пример на ръководството на БСП какво трябва да направи след изборната загуба на евровота на 25 май.

Той започна с призивите за гласуване с преференция още преди да са подредени листите на БСП и на останалите партии, а в социалната мрежа "Фейсбук" организира събитие "Аз ще гласувам преференциално 5 октомври".

Кадиев, който е 9-ти в 23-ти софийски район, защитава активно тезата, че преференцията дава възможност на избирателите да подредят своя парламент. "Чувам вече няколко политически лидери да казват "важно е кои партии ще влязат в парламента". Мисля, че има нещо много по-важно: кои ХОРА ще влязат в парламента. Защото с преференциалния вот вече МОЖЕМ ДА ПОДРЕДИМ НАШИЯ ПАРЛАМЕНТ. Затова, възползвайте се от него. Изберете партията, чиито идеи споделяте. Посочете човека, на когото вярвате. И не го оставяйте на мира, ако не защитава интересите на обществото", пише той в профила си във "Фейсбук".

Според него преференциалното гласуване работи и доказателството са европейските избори. Кадиев обяснява и защо според него трябва да се използва преференцията: "Показваме отношение. Показваме кои са личностите, на които вярваме, не които ни налагат партийните апарати; Възлагаме лична отговорност. Към политиците, които избираме, не към партийните вождове и централи; Променяме политиката и партиите, които вместо да работят за нас, работят за апаратите си; Даваме надежда на България за нов начин на правене на политика".

В "Реформаторския блок" най-активен е бившият лидер на СДС Мартин Димитров, който е 3-ти в листата в 24-ти софийски район. Димитров изпрати лични съобщения на всички приятели в списъка си във "Фейсбук", в които апелира за подкрепа на коалицията и за самия него.

Освен за себе си, Димитров агитира и за колегите си, с които беше в партията на Надежда Нейнски "Синьо единство", но заедно напуснаха след отказа на формацията да се включи в "Реформаторския блок". Те са в 23 МИР-София Петър Славов – 4-ти, в 25 МИР-София - Гергана Николова - 6-та, в 21 МИР-Сливен Кирчо Димитров - 2-ри и в 3-ти МИР-Варна Явор Иванов - 4-ти.

"Партиите предлагат, но избирателите решават кои да са техните представители. Преференцията е чудесен инструмент, който прави възможен този избор. Използвайте я! Поне половината от групата на Реформаторите може да бъде избрана преференциално", написа във "Фейсбук" Димитров.

"Проучете предложените ви кандидати и пренаредете всички листи, за които смятате, че има по-достойни хора, поне със същата загриженост и внимание, с която избирате хирург за тежка операция или училище и среда за вашето дете и семейство", призовава избирателите той.

Кошмарният 24-ти район

Като най-оспорван сред преференциално агитиращите кандидати се очертава 24-ти избирателен район, обхващащ централната част на София.

Очаквано там най-ожесточена е битката вдясно, тъй като в района традиционно печелят десните партии. "Там лично съм обещал на петима да ги преферирам. Сега трябва да реша кои четирима да излъжа", обобщи в социалните мрежи избирател.

Начело на листата е зам.-председателят на ДСБ Петър Москов. На опашката - силна позиция, тъй като е лесна за запомняне, е не по-малко популярно лице - бившият енергиен министър в кабинета "Борисов" Трайчо Трайков. В района освен третия - Мартин Димитров, активна преференциална кампания водят още вторият Гроздан Караджов от Гражданския съвет на "Реформаторския блок" и предпоследният в листата - 23-ят Иво Божков.

Блогърът Иво Божков, който отразяваше в реално време протестите срещу кабинета "Орешарски" през 2013 г., води кампания в "Туитър" и "Фейсбук" под наслова "#GLASSувай за ПРОЗРАЧНОСТ". "За пръв път се явявам на избори за народен представител. След цялата 2013г. на протести, които отразявах и в които участвах, се впуснах в надпреварата с ясното съзнание, че това е един от начините да се бориш за промяна. Желанието ми да бъда назад в листата на 24 МИР София и в тази на 1-ви МИР Благоевград е защото вярвам, че избирателите, а не партийните централи трябва да определят кой влиза в Народното събрание", пише той.

Според него България трябва да бъде стабилизирана като в парламента влизат партии с отговорни пред гражданите личности и преференцията е наградата в надпреварата на идеи, а резултатът от преференцията ще са достойните за доверие хора. Той обещава най-вече прозрачност - на всеки разход на държавни средства над 5 хил. лв., на собствеността на компаниите, харчещи обществени или европейски пари, на потоците на държавните средства, излъчване на живо на всички обществени обсъждания и съдебна реформа, която да намали корупцията.

Претенденти за преференциално гласуване има и в листата на БСП в 24-ти район, където водач е актьорът и любимец на партията Стефан Данаилов. С активна кампания е бившият общински съветник и бивш депутат Борис Цветков. Петият в листата беше единственият от народните представители на левицата, който изпрати своя отчет за работата си в 42-ото Народно събрание на над 2000 души.

Като жител на "Дружба" Цветков е най-известен в родния си квартал. Пред избирателите си той се хвали със заслуги за бъдещото свързване на квартала с метростанция "Цариградско шосе - Интер експо център", както и за разкриването на нови места в детските градини и ясли в района. В кампанията си за депутат също обещава построяване на нови общински забавачки за всички желаещи деца.

Пресаташето на ЦСКА и за кратко депутат в миналия парламент Иван Ченчев, който е 6-ти в района, също прави преференциална кампания. Но разчита предимно на срещи с хората в шатрата му на кръстовището на улиците "Гео Милев" и "Слатинска".

На щастливото съвпадение 22/22 (това е номерът на БСП в бюлетината) разчита бившият шеф на спортното дружество "Академика 2000" Радослав Каратанчев. Той е на 22-ра позиция също в 24-ти район и води кампания под наслова "Повтори избор 22".

Оспорван за десните се очертава и 25-ти столичен район, където водач на листата на "Реформаторския блок" е лидерът на "Движение България на гражданите" Меглена Кунева. Ден след проваления от партията й учредителен конгрес на реформаторите, който трябваше да избере общ председател на блока, от ДСБ започнаха да разлепят плакати само със своите кандидати в листата и призив да се гласува за тях преференциално.

На следващия ден хората Кунева, която в резултат на преференцията на предишния вот беше изместена от представителя на ДСБ Светослав Малинов и остана извън Европейския парламент, също налепиха плакати със своите претенденти и указания за кой номер в листата да гласуват поддръжниците им.

Един наблюдател, двама наблюдатели... много гласове

Сериозна конкуренция на партийните играчи, но с друга тактика, се очертава бившият главен секретар на омбудсмана и лидер на "Движение Модерна България" Борислав Цеков.

Той и заместникът му Петър Кичашки попаднаха в листите на БСП от т.нар. гражданска квота и водят активна кампания в основните интернет канали със свободен достъп - "Фейсбук", "Туитър", платформата за споделяне на видеосъдържание Youtube.


Цеков, който оглави комитета за издигане на Меглена Кунева за кандидат-президент през 2011 г. и някога беше депутат от НДСВ, сега залага тези предизборни обещания: "За нов закон за референдумите, който дава повече възможности за граждански инициативи и граждански контрол; срещу шистовия газ; "за" Южен поток; срещу Трансатлантическото споразумение между ЕС и САЩ, което иска да вкара на нашия пазар ГМО-тата и да подчини държавата на чуждите корпорации".

Оказва се, че Цеков използва друга легална практика за набиране на подкрепа - чрез щаба си в "Модерна България" търси наблюдатели, които да проследят края на изборния ден и броенето на бюлетините и преференциите. Според специалисти по изборите набирането и плащането на наблюдатели е един от начините за заобикаляне на закона и осигуряване на гласове, тъй като записаните поемат ангажимент да гласуват за съответната формация. След бума на регистрации от този род за евроизборите Централната избирателна комисия се опитва да ограничи партийно обвързаните сдружения, които искат да наблюдават процеса на гласуване.

Читател на "Дневник", пожелал анонимност, съобщи, че в затворена група във "Фейсбук", наречена "Серия студентски семинари Paving Youths' Way", е пусната обява за набиране на наблюдатели в 24-ти район. Проверка показа, че в края на миналата седмица тя все още можеше да бъде видяна в групата, обединяваща предимно млади хора.

В обявата не е упоменато за коя формация се събират наблюдатели, но източникът на "Дневник" разказа, че докато разменяли лични съобщения във "Фейсбук", подателят се представил като част от щаба на "Модерна България". В хода на кореспонденцията се появило изискване кандидатът за наблюдател да си извади удостоверение за гласуване на друго място (по закон такова се издава само на наблюдатели и членове на секционни избирателни комисии), за да може да пусне бюлетина в 24-ти район. Предложената цена била 30лв.

На въпрос от кандидата за наблюдател "Вотът за Вашето движение "Модерна България" ли трябва да бъде?", последвал отговор: "Това, което за нас стои на първо място, е фактът, че хората, които привличаме, държим да са запознати с това, което нашите двама кандидати правят и предлагат, защото имаме нужда от електорална подкрепа, и за целта искаме да знаем, че хората, които идват при нас, споделят това разбиране. Никой не бих карала да гласува за един или друг човек, а и не бих могла".

Във вторник, въпреки настойчивите опити на "Дневник", лидерът на "Модерна България" Борислав Цеков не беше открит за коментар по достоверността на обявата и за това дали набирането на наблюдатели е опит да си осигури гласове на изборите.

Проверка на "Дневник" в регистъра на организациите, които ще наблюдават изборите, показа, че ЦИК е позволила на поне една формация, свързана с Борислав Цеков, да участва на 5 октомври. Това е сдружението "Активно общество", чийто председател Радослав Георгиев е член на ръководството на "Движение Модерна България".

Купи си преференция

Преди десетина дни вътрешният министър Йордан Бакалов предупреди, че избуява ново явление - кандидат-депутати се опитват да купуват преференции, за да си осигурят място по-напред в листите. Той заяви, че вече има оперативни данни за подобна търговия и се зарече полицията да разследва и да търси годни за съда доказателства, за да не остане това престъпление ненаказано. Засега официалните власти отказват повече подробности по темата.

dnevnik.bg


0 коментара:

Публикуване на коментар