петък, 5 септември 2014 г.

Какво трябва да знаем за гласуването на 5 октомври
Изборите за нов парламент ще се проведат на 5 октомври. Ето няколко важни неща, които трябва да знаете, ако сте взели решение да упражните вота си, предаде Стандарт нюз.

1. Да проверите фигурира ли името в списъците на ГРАО

Централната избирателна комисия съветва да потърсите името си в обявения списък от съответната общинска администрация или чрез интернет страницата на ГРАО по адрес или ЕГН.

2. Гласуване на ученици и студенти

Ако те са редовно обучение, навършили 18 години, може да гласувате в населеното място, където учите, ако то е различно от населеното място по постоянния ви адрес. В секционната избирателна комисия трябва да представите следните документи:

- Документ за самоличност;

- Редовно заверена за съответната учебна година ученическа книжка или за последния семестър студентска книжка;

- Декларация по образец - Приложение № 74-НС от изборните книжа, че не сте гласували и няма да гласувате на друго място;

3. Как да гласувате машинно

В 300 избирателни секции в 5 изборни района в страната ще се проведе експериментално машинно гласуване, съобщава Нова тв. И уточнява, че ЦИК препоръчва на гражданите, които искат да дадат вота си машинно, първо да гласуват с хартиена бюлетина и чак след това да участват в машинното гласуване. Данните от машинното гласуване обаче няма да се вземат предвид при отчитане на окончателните резултати от гласуването, защото то ще е експериментално на тези избори.

Всеки, който иска да гласува и машинно, ще получи инструкции за това в избирателните секции.

4. Гласуване в чужбина

Ако сте български гражданин, който иска да упражни вота си в чужбина, трябва до 9 септември да заявите желанието си чрез писмено заявление по образец - Приложение № 22-НС от изборните книжа. То се подава до дипломатическото или консулско представителство на България в съответната държава или чрез електронно заявление през интернет страницата на ЦИК.

ЦИК ще определи на 13 септември местата в държавите и броя на секциите, които ще се образуват извън страната.

Как да гласуват хората с увреждания

До 14 септември хората с трайни увреждания, могат да подадат заявление по образец - приложение №17-НС от изборните книжа до общинската администрация за гласуване с подвижна избирателна кутия.

До 29 септември хората с трайни увреждания, които са пропуснали да подадат заявление за гласуване с подвижна избирателна кутия, могат да го направят, но само в случаите, когато в населеното място вече има назначена подвижна избирателна комисия.

Гласуване по настоящ адрес

Желаещите да гласуват по настоящ адрес, а не по постоянен (по лична карта), могат да подадат заявление до 20 септември можете да подадете заявление по образец - приложение №14- НС от изборните книжа. То се подава до кмета на общината, района или кметството по настоящ адрес. Преди това обаче имате направена актуална адресна регистрация за настоящ адрес.

Ако сте в списък на заличени лица

На 24 септември общинската администрация ще публикува списък на заличените лица. Тези от желаещите да гласуват, които са открили името си в него, могат да се запознаят с основанието за заличаване от списъка и в срок от три дни, до 27 септември, да подадат заявление по образец - приложение № 15-НС от изборните книжа, за да бъдат изключени от този списък. Заявлението се подава до кмета на общината. Искането се разглежда незабавно. Отказът на кмета може да се обжалва в срок от 24 часа пред административния съд. Решението на съда е окончателно.

В изборния ден избирателят ще бъде допуснат да гласува, само ако представи удостоверение от общината по образец – приложение №18-НС от изборните книжа, че няма основание да е в списъка на заличените лица и има право да гласува.

actualno.com


0 коментара:

Публикуване на коментар