понеделник, 6 октомври 2014 г.

ГЕРБ: Ще опитаме да управляваме сами
Единственият компромис, който сме готови да направим, е да положим всички усилия да съставим кабинет на малцинството. Това каза на пресконференция Румяна Бъчварова от ГЕРБ, предаде „Фокус”.

„Ще направим всички възможни усилия да се разберем по принципни политически въпроси с останалите партии в парламента. Няма да отстъпим от своите основни политически възгледи за управлението в страната и ще работим за това страната да върви в правилна посока. Ако това не се случи, отговорността се разпределя между останалите партии в парламента и останалите политически сили”, посочи Бъчварова. „Ще проведем разговори при нас и публично ще представим позициите си. Ще започнем от най-голямата партия и ще стигнем до последната”, поясни тя.


Нашето виждане беше да започнем преговори с РБ, но тяхното поведение по време на кампанията и техните условия кой да бъде следващия министър-председател е неприемлива за нас, посочи Бъчварова. Тяхното предложение за нас е всъщност опит за възстановяване на задкулисието в държавата, допълни тя.

„Поведението на Реформаторския блок по време на кампанията и условията, които те поставят към нас, са абсолютно неприемливи, защото те се опитват да предрешават нашето решение за това кой да бъде следващият министър-председател. Те ни предлагат кандидатура за министър-председател, което означава възпроизвеждане на модела на управление на Орешарски. Това е недопустимо. Очакваме те да преосмислят своята позиция и когато дойде техният ред, можем да чуем предложението им”, заяви Румяна Бъчварова.

Няма да преговаряме за личности и постове, а за политики, заяви тя.

Ще направим всичко възможно да съставим силно правителство, което да реализира национални приоритети за бъдещето на България, заяви заместник-председателят на ПП ГЕРБ Цветан Цветанов.

ПП ГЕРБ няма да прави коалиция с БСП и ДПС, допълни той. „Подкрепата за ПП ГЕРБ е над 1,1 милиона гласоподаватели, което означава, че ние трябва да изпълним ангажимента си към тях и да не ги предадем. Ще водим разговори, за които ще бъдете информирани. Това, че ще водим разговори с всички партии, означава, че ще изпълним ангажимента си, за да реализираме управленската програма. Ако всяка една от парламентарно представените партии милее за България, смятам, че можем да получим парламентарна подкрепа по някои от тези секторни политики”, заяви Цветанов. „Ще бъдем изключително ясни и няма да правим компромис с една-единствена цел – на всяка цена да участваме в управлението”, добави той.

„Не можем да говорим за окончателни резултати, защото още няма решение на ЦИК, с което ГЕРБ си запазва правото да направи официална пресконференция, когато бъдат обявени окончателните резултати и разберем кои депутати ще влязат в 43-то Народно събрание. Отчитаме, че от общо 31 многомандатни избирателни района ПП ГЕРБ печели в 26. В 5 печели ДПС, във всички останали ПП ГЕРБ е първа политическа сила, което й дава изключително добри резултати”, добави Цветанов. „Благодаря на всички симпатизанти, членове, щабове, общински и областни структури, на всички дясномислещи граждани, дали гласа си за ГЕРБ”, заяви Цветан Цветанов.

Евродепутатът от ГЕРБ Томислав Дончев заяви, че всички трябва да направят компромиси, но неговото разбиране е, че по-големият политически субект трябва да прави по-малки компромиси.

"За нас са абсолютно неприемливи по-голямата част от практиките, чрез които ДПС консумира властта. А относно БСП, аз не мога да си представя що за върхова политическа адаптивност би било те да се откажат от своите ценности и принципи и да подкрепят нашите", допълни Дончев в отговор на въпрос за евентуално взаимодействие с БСП и ДПС.


0 коментара:

Публикуване на коментар