понеделник, 6 октомври 2014 г.

ГЕРБ печели вота в 26 от общо 31 избирателни района на територията на България
ГЕРБ печели вота в 26 от общо 31 избирателни района на територията на България, както и в чужбина, и остава на втора позиция в областите, където отстъпва първенството.

БСП за първи път няма нито един спечелен район. Социалистите държат втора позиция в 19 района, а в още 11 са трети.

ДПС надделява в предизборната надпревара в пет района - Кърджали, Разград, Силистра, Търговище и Шумен, и остава непосредствено зад победителя в още пет, пише dnevnik.bg. Движението е на първо място по гласове от чужбина с 43.9%.

"Реформаторският блок" може да се похвали с две втори места - в столичните 23-ти и 24-ти район, и с изненадващо силни резултати в Монтана и Хасково. Традиционно има добри резултати при гласуващите в чужбина, където е трета сила с 11.21%.

Това показва анализ на предварителните данни на Централната избирателна комисия (ЦИК) при обработени 99.95% от протоколите на секционните комисии.


ГЕРБ: или първи, или втори

В районите, където не печели вота, ГЕРБ остава веднага след победителя ДПС. Партията на Бойко Борисов е втора в Кърджали (14.1%), Разград (17%), Силистра (26.6%), Търговище (19.6%) и Шумен (26.1%).

На трета позиция там е БСП. В два от районите - Разград и Търговище, реформаторите са на четвърто място със съответно 5% и 5.5% от гласовете. В Кърджали, Силистра и Шумен са изместени от "Патриотичния фронт".

При гласовете от чужбина ГЕРБ също е подгласник на ДПС - с 27.8% от гласовете.

БСП - без победа и множество 3-ти места

Най-слабо е представянето на "БСП - лява България" в Бургас, където левицата остава на 4-то място с едва 12.32% от гласовете.

В други 11 области са трети - Благоевград, Добрич, Кърджали, Разград, Силистра, Смолян, 23-ти и 24-ти столичен район, Търговище, Хасково и Шумен.

Най-доброто представяне на доскорошната управляваща партия са 19-те втори места - във Варна, Велико Търново, Видин, Враца, Габрово, Кюстендил, Ловеч, Монтана, Пазарджик, Перник, Плевен, Пловдив град и област, Русе, Сливен, 25-ти район в София, София - област, Стара Загора и Ямбол.

По традиция БСП има най-слабия сред големите партии вот от чужбина. Социалистите са едва пети с 2.6% от гласовете.

ДПС - на върха и извън почетната десетка

ДПС е с най-шарено представяне сред големите партии. Освен петте спечелени района, партията има 5 втори места (в Благоевград, Бургас, Добрич, Смолян и Хасково) и осем трети (Велико Търново, Враца, Ловеч, Пазарджик, Пловдив-област, Русе, Сливен и Стара Загора). Партията остава на 4-та позиция в Плевен и на 5-а във Варна и Видин.

В 23-ти и 24-ти столичен район движението на Лютви Местан не влиза в първата десетка, а в 25-ти район е на почетното 10-то място с 10.1 на сто от гласовете.

Реформаторите - изненади в Хасково и Монтана

Най-силното представяне на "Реформаторския блок" очаквано е в столицата. В 23-ти и 24-ти район, обхващащи центъра на София, коалицията е убедително на втора позиция със съответно 20.6% и 20.1%. В 25-ти район, където Меглена Кунева водеше листата на блока в лидерски спор с Бойко Борисов и Михаил Миков, бюлетина за сините са пуснали 13.1 на сто от избирателите, което им отрежда 3-то място.

Трета позиция с 13.44% от гласовете реформаторите достигат и в Хасково, където водач на листата е Станислав Иванов (син на известния със силните си позиции местен кмет Георги Иванов) и в Пловдив - 9.53%.

В Монтана изненадващо водената от Борислав Великов листа нарежда реформаторите на четвърта позиция след провала на предишните парламентарни избори, при това с доста висок резултат - 9.7 на сто от гласовете.

ББЦ настъпва в Северозападна България

Партията на бившия телевизионен водещ Николай Бареков - "България без цензура" прави пробив в Северозападна България, където регистрира трети места във Видин (8.8%) и Монтана (13.9%). Във Враца партията е четвърта, но също с висок резултат (10.7%)

Трета позиция ББЦ има също в Кюстендил (12.8%), Перник (9.9%) и София-област (9.2%). Сравнително висок резултат, който й отрежда четвъртото място партията регистрира в Смолян - 7.2%. Бареков е на почетното 10-то място по получени гласове от чужбина - 1.2%.


АБВ - пробив в Перник

Най-силното представяне на АБВ на президента (2002 - 2012г.) Георги Първанов е в ...Перник - районът, от който той се кандидатираше за депутат във времето си начело на БСП. Там коалицията взима 9.15% от гласовете и има реален шанс да вземе един мандат. Там водач на листата беше кметът на града Росица Янакиева.

Хората на Първанов, които се отцепиха от БСП, взимат пето място в столичните 23-ти и 25-ти район. В Плевен - традиционния изборен район на друго от знаковите лица на АБВ - Румен Петков, формацията остава 8-ма с 5.9%.

АВБ е веднага след БСП по гласове от чужбина - на 6-то място с 1.8% от гласовете.

В различните райони "Атака" и "Патриотичният фронт" имат резултати, които им отреждат между четвърто и осмо място. В Бургас фронтът, основната партия в който - НФСБ се формира около местната телевизия СКАТ, е на трета позиция с 14%, както и в Плевен - 9.6%.


0 коментара:

Публикуване на коментар