петък, 3 октомври 2014 г.

Предизборна кампания 2014: Пасивна, вяла, скучна
"Невидима", "инерционна", "рутинна", без настроение и с отбиване на номера. Така политолози и социолози описаха пред "Дневник" отминаващата предизборна кампания, която официално приключва днес.

Причините за вялата агитация обаче са различни. Според едни това се дължи на липсата на силен и атрактивен играч, за други - на предизвестения победител, за трети - никой не иска да се ангажира с решение и политика по основните проблеми като казуса КТБ и енергетиката.



Наблюдателите са единодушни, че интересното тепърва предстои - най-важният въпрос за избирателите е кой и как ще управлява, след като не се очертава еднопартийно мнозинство. Размитите послания в кампанията в известна степен се дължат и на това, че участниците във вота не смеят да посочат бъдещи коалиционни партньори и с кого се наемат да управляват заедно.

Евгений Дайнов: ГЕРБ, БСП и ДПС няма да отстъпят от експеримента за руски тип управление

Политологът Евгений Дайнов критикува липсата на лидерски дебати - "идиотска практика", наложена от председателя на ГЕРБ Бойко Борисов. Така според него остава напълно неясно за какво се борят партиите, наред с отсъстващите предизборни платформи. "Само малките спорят. Големите не ни казаха какво ще правят с властта, когато я получат", обобщи пред "Дневник" Дайнов.

Той отдаде вялата предизборна агитация на това, че по основните проблеми пред българското общество, като казуса КТБ и положението в енергетиката, "всички са накиснати в едни и същи ... и искат това да продължи, за да могат да изсмукват ресурси".

Дайнов отново разви тезата си за "цивилизационен сблъсък", в който трите основни партии БСП, ДПС и ГЕРБ, наговаряйки се помежду си, се опитват решително и устойчиво "да ни нахлузят евразийски модел на олигархично управление." Трите партии ни показаха ясно с тази невидима кампания, че нямат никакво намерение да отстъпват от експеримента да въведат в България трайно руски тип управление, каза още той.

Политологът оцени като най-добра кампанията на "Десните", "направена по канон". "Липсата на кампания върна БСП в състояние не отпреди 2 или 22, а 42 години", каза той и добави, че единственото, което чул от социалистите, било: "Да живее 9 септември и братската дружба с великия Съветски съюз". С това партията разбулила същността си - след като доскорошният председател Сергей Станишев престанал да тормози съпартийците си да се развиват в европейска партия, те подали ясен сигнал, че "с удоволствие ще се върнат, за да бъдат секция на КПСС".

По думите на Дайнов с акцията си да блокира границата с Турция "България без цензура" си присвоява атакистки лозунги. Успехът на такава тактика обаче не е сигурен - когато влезеш в говора на друга партия, или ти я поглъщаш, или тя теб, смята политологът. В кампанията според него присъствието на ДПС било изумително нахално, защото формацията непрекъснато изтъквала, че хората й са на всички нива в държавата. "Това е смайващо нахалство. Ахмед Доган не правеше такива неща", отбеляза Дайнов.

Посланието на ГЕРБ според него е, че партията на Борисов иска властта на всяка цена. "Ще се коалираме със социалистите, ще се уважаваме с ДПС, ще се обичаме с патриотите, които не са "Атака", ще се взимаме с Реформаторския блок (или може би не) – те са всеядни в името на властта", обобщи политологът. Това показвало, че ГЕРБ не се е превърнала в политическа партия, а е останала шайка, наравно с другите основни формации.

"Зелените" излязоха с лозунга "Legalize it" и веднага станаха видими, каза още той.

Юрий Асланов: Възход на Реформаторите и Патриотичния фронт

Това е втора предизборна кампания за годината, вероятно народът се умори, партиите се умориха или пък парите им свършиха, коментира пред "Дневник" социологът от "Афис" и член на Националния съвет на БСП Юрий Асланов.

Според него лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов е сменил ролята си - превърнал се е в обединител, патриарх, обърнал е гръб на своите и започнал да се кара с Реформаторите. ДПС е черна кутия и тепърва ще видим какво са направили, а невидимата, "бабешка" кампания на БСП от врата на врата очевидно дава резултат, каза още Асланов. Той допусна, че резултатът на левицата може да се дължи и на липсата на основния дразнител - бившия лидер Сергей Станишев.

В предизборната кампания реално две формации претърпяха възход, коментира Асланов. Това са Реформаторският блок и Патриотичният фронт (НФСБ и ВМРО). Според социолога очевидно дясната коалиция е напипала правилното място на своите избиратели и данните отчитат, че са прибрали обратно онези антигерберски гласове, които миналата година са отишли за БСП.

"България без цензура" спихна, но ще се закачи за парламента, прогнозира Асланов. "Да внесе малко екзотика и да замести Яне Янев", добави той. Според него с акцията си на българо-турската граница Бареков всъщност обслужва ДПС, чийто електорат отново се сплотява заради някакво сплашване.

За АБВ социологът отчита, че стои добре на декларативно ниво, но всъщност има слаба мобилизация и силно колебание сред поддръжниците на формацията на предишния президент Георги Първанов. Вероятно причината е и това, че част от тях се връщат към партията-майка след оттеглянето на Сергей Станишев.

Асланов не отписва "Атака", която в началото на кампанията е била с около 1 % подкрепа, а дни преди изборите е малко над 4%. Заплахата за "Атака" може да се окаже вотът от чужбина, смята той.

Геновева Петрова: Водещите партии отсъстват

Краткото определение за кампанията до момента е пасивна, вяла, скучна. Избирателите не можаха нито да видят сериозен дебат между политическите сили по важните за обществото проблеми, нито да чуят атрактивни, запомнящи се послания (освен отделни популистки призиви), коментира пред "Дневник" политологът от "Алфа Рисърч" Геновева Петрова.

Според нея все пак кампанията има специфики, които я отличават от предишните. Поради възможността за преференциално гласуване, по-сериозните съревнования като че ли протичат вътре в политическите сили, отколкото помежду им. Преференциалната кампания на отделни кандидати през последните дни е значително по-различима от тази на политическите сили, които представляват.

Друга специфика е отсъствието на водещите партии от кампанията, смята Петрова. В предишни години, включително при предсрочните избори от 2013г., бяхме свидетели на сериозен сблъсък между лидерите в електоралните предпочитания на избирателите, а сега такъв липсва, посочи тя.

С активност в кампанията се открояват по-малките партии, особено националистическите и популистки формации. Не случайно, с по-висока мобилизация в последните седмици се отличава радикалният вот, разпределящ се между партии като ББЦ, Патриотичния фронт, Атака. Макар и по-слабо същата тенденция бележи и протестния вот в ляво, което подобрява позициите на АБВ и "Движение 21", коментира Геновева Петрова.

Част от тези по-малки партии имат шансове да излязат като големи печеливши от кампанията, ако успеят да получат места в 43-то НС. Повече представени участници обаче, означава по-трудно сформиране на правителство, отбеляза тя.

Първан Симеонов: Никой не се натиска да управлява

Политологът от "Галъп интернешънъл" Първан Симеонов смята, че причината за вялата кампания може да е в липсата на "голямо вдъхновение" като Бойко Борисов през 2009 г., Симеон Сакскобургготски през 2001 г. или Волен Сидеров през 2005 г. Няма нищо ново, няма нищо голямо, въпреки АБВ на Георги Първанов и "България без цензура" на Николай Бареков, които вече участваха на избори.

Освен това няма яснота за формулата след изборите - ясно е, че ГЕРБ ще участва и ще са махалото, но не провокира кой знае какви надежди, коментира Първан Симеонов. Според него никой не се натиска да управлява. "Предстои оздравяване на КТБ, предстоят тежки икономически условия, непопулярни мерки, всеки би искал да сподели отговорността, дори и да излезе с много напред в изборния резултат", посочи той. Имам чувството, че в ГЕРБ няма огромен ентусиазъм за самостоятелно управление, добави Симеонов.

Липсата на супергерой, която е причина за рутинната предизборна кампания, всъщност е по-скоро път към нормализация, отколкото безизходица, смята политологът. Това ми прилича на нормална ротация във властта - управляваха леви, по всичко личи, че ще управляват десни, добави той.

Симеонов е на мнение, че влияние за нивото на кампанията оказва и предизвестеният победител. Има интрига с колко ще победи ГЕРБ, но по-интересно е как ще се управлява страната. Макар да са твърде малко вероятни, той не изключва напълно скандали като "Костинбродските бюлетини" през 2013 г. Дотолкова развихме имунитет към подобни случаи като "Костинброд", изявленията на Ахмед Доган за обръчите от фирми (през 2005 г.) и за разпределянето на порциите във властта (в Кочан през 2009г.), че въображението на скандалджиите трябва да е много голямо, коментира Симеонов.

Вместо битка между лагерите в тази кампания има повече вътрелагерни битки - ГЕРБ с Реформаторския блок, чиято коалиция уж е нарисувана, а после Реформаторите работели за БСП; БСП се дебне постоянно с АБВ; Патриотичният фронт също се съизмерва с "Атака", посочи политологът. Той отбеляза, че БСП е много обърната навътре към собствените си проблеми, а новият й председател почти отсъства - има само 3-4 по-ярки изяви от избирането му. Това означава, че БСП със затаен дъх очаква резултата, от който ще си проличи дали се е съвзела от евровота през май, или е поела трайно по спиралата надолу.

ДПС е партията с много сериозна мобилизация и ще се стреми да бъде наистина незаобиколим фактор. Обикновено се говори, че в ДПС сами се възпират в изборния резултат, но организационното им поведение говори, че този път не биха имали скрупули, каза Симеонов.

Даниел Смилов: Продължават да се "състезават" инженерни проекти на корпоративни интереси

Политологът от Центъра за либерални стратегии Даниел Смилов коментира с профила си във "Фейсбук", че това е "кампания на инерцията" - повечето партии залагат на инерционни процеси, които да ги изведат до място в новия парламент. "ГЕРБ разчита на махалото към дясното. БСП - на адаптивността и устойчивостта на твърдия си електорат. На този фон само инженерната фауна показва признаци на възможност за самостоятелно задвижване, особено при наличие на финансов ресурс", посочи той.

Кампанията е бледа, защото основните проблеми бяха съзнателно отложени за решаване след изборите. И припомни, че по казуса със спасяването на КТБ двете най-големи партии са уклончиви. Сходна е ситуацията и в енергетиката, не е ясен и бюджетът за следващата година.

Какъвто и да е резултатът от вота, най-вероятно ще имаме коалиция, която ще се договаря ad hoc в последния момент, пише още Смилов. "Трите най-големи партии плюс ББЦ, АБВ (а защо не Патриотичния фронт и "Атака") могат да се коалират с абсолютно всеки", добавя той. Затова и програмите на партиите са въпрос единствено на "декорация". "Някои, като ББЦ, започнаха да пишат неща в тях, просто за да обърнат внимание към себе си. Вместо да сложиш разголена дама на първа страница, изписваш с големи букви 1 млн. работни места: притегателният ефект е сходен, според маркетолозите. Други нарекоха подхода "метафора", имайки предвид сигурно "хипербола", пише политологът.

Смилов не очаква след изборите да има ясни споразумения между партиите за коалиция, тъй като заради натиска за бързо сформиране на кабинет няма да има време. "Ако надеждата е била кампанията да отсее политическата плява от сериозните партии, програми и политици, резултататът е спорен. Очевидно инженерни проекти - проекции на корпоративни интереси - продължават да се "състезават", да насищат ефира с циркаджилъци и манипулации", смята политологът. "Партиите, които претендират за сериозност, не си изработиха инструменти за ясно разграничаване от инженерната продукция. Напротив, повечето не изключват коалиции с тях. Това е не само жалко, но и опасно. Размива политическия процес, унищожава всякакво доверие в него", добавя той.


0 коментара:

Публикуване на коментар