сряда, 1 октомври 2014 г.

Предизборната кампания е тиха, защото няма нови лица и послания, твърди Местан
Очакваме още 100 хил. гласа за нас заради посланията ни за отговорност. Така лидерът на ДПС Лютви Местан коментира прогнозите си, че 500 хил. души ще гласуват за партията му на предстоящите предсрочни парламентарни избори.

Според Местан много гласове ще дойдат не само от смесените региони, но и от ромското малцинство. Имаме двама роми-водачи на листи – в Ямбол и Кюстендил, посочи Местан в интервю за Нова телевизия, което даде от Кърджали.

Лидерът на ДПС неглижира въпроса относно информацията, че автобусите от Турция за Кърджали са увеличени и всички билети са изкупени. В Турция живеят няколкостотин хиляди души, които „не по своя воля” живеят там – те са били принудени, каза Местан. Не крия, че се боря за всеки един глас на български избирател, но е мит да се казва, че ние сме силни заради гласовете от Турция, категоричен беше Местан. И даде пример – на последните европейски избори за малко щяхме да сме втора политическа сила без нито един глас от Турция.

По отношение на срещата си с турския президент Реджеп Ердоган Местан заяви, че тя била „натовски знак”. Вижте какво се случва в Украйна, в Сирия, в Ирак – истинска цивилизационна криза. България и Турция могат да изиграят огромна роля в опазването на цивилизационното статукво, смята лидерът на ДПС. Изобщо не сме говорили за гласовете, които могат да дойдат за ДПС от Турция. Външният министър на Турция Ахмед Давутоглу каза преди няколко месеца, че страната му подкрепя „всички партии в България, без ксенофобските”.

Според Лютви Местан предизборната кампания е тиха, защото няма нови лица и послания. Лидерът на ДПС уточни, че няма противоречие между посланията на партията му и думите му, че може ДПС да откаже власт, ако бъде канена. Тезата на ДПС е, че България има нужда от управление с ясен евроатлантически профил, продължи Местан, но отказа да каже кои са тези партии в България, които имат такъв профил и могат да влязат в парламента, за да направят евентуална коалиция с ДПС. Местан единствено заяви, че националистическите партии не са евроатлантически настроени. Ако такава партия влезе в управляваща коалиция, ние ще ревизираме намерението си за определен брой дни на толеранс, добави той.

Лютви Местан за пореден път подчерта, че се съмнява, че без ДПС може да бъде изключено от бъдещо управление. Думите му дойдоха като отговор на въпрос ще управлява ли ДПС „в сянка” при кабинет на ГЕРБ.

Местан не можа да каже къде точно е Делян Пеевски: „Предполагам, че е нейде из Пазарджик, Родопите”. На въпрос какъв ще е законът, който Пеевски смята да пише заради КТБ, Местан отговори, че приема критиките на експертите за сегашното развитие на случая с банката. Не приемам обаче критиките, че ДПС иска сваляне на банковата тайна – банковата тайна трябва да бъде свалена само за публичните фигури в КТБ, посочи Местан. И определи за митологема твърдението, че кризата в КТБ започна точно от скандала между Делян Пеевски и Цветан Василев.

Искам да вярвам, че ще платя толкова глоби за използване на майчин език, колкото ще плати г-н Манфред Вебер, който дойде за кампанията на ГЕРБ в Благоевград и говори на немски език. Затова предложих да се използват други езици в предизборната кампания, когато това е необходимо и при осигурен задължителен превод, заяви Местан.

Месечно Местан посочи, че харчи 2-2,5 хил. лева. Той каза, че не кара кола, откакто е „със сериозна охрана”. Решението за охраната е на НСО, не знам защо имам охрана, това е класифицирана информация. На въпрос кога е излъгал за последно, Местан отвърна, че „лъже периодически” семейството си, като измисля нови дати, след които ще може да му обърне повече внимание. За Бойко Борисов Местан каза, че е „самобитен”, за Михаил Миков не каза нищо, за Радан Кънев посочи, че е „назидателен”, а за Бареков – че е „амбициозен”, турската дума е „мераклия” за него, добави той. И не посочи конкретен пример за популизъм в тази кампания. Най-доброто и най-лошото ми качество е, че съм перфекционист, завърши Местан.


0 коментара:

Публикуване на коментар