понеделник, 6 октомври 2014 г.

Как да проверим дали преференцията ни е била зачетена
Ако искате да проверите дали преференциалният ви вот е бил зачетен, може да направите това на сайта на Централната избирателна комисия. За целта е важно да знаете номера на секцията, в която сте гласували.

Така може да проверите какви са резултатите там. Проверката е възможна и в населените места с една секция.


В сайта на Централната избирателна комисия (ЦИК) са публикувани връзки към всички сканирани протоколи от избирателните секции - всяка със седемцифрен код. Първите две цифри са номерът на общината, следващата двойка са номерът на административния район и последните три цифри са номерът на секцията.

Чрез справка в протокола всеки би могъл да провери колко са подадените гласове за листата, за която е гласувал, както и за съответния преференциален вот. Протоколите са публикувани в раздел "Резултати" в сайта на ЦИК.

Във фейсбук някои потребители вече се оплакаха, че срещу посочения от тях кандидат в протокола на секцията им пише "нула". Това показва, че явно има допусната нередност в съответната секция, за което избирателите могат да подават сигнали към ЦИК.


1 коментар:

  1. Това се казва една доста добра тема, по която спокойно можем да говорим ли говорим много.Няма как да сме сигурно, щом не сме видели с личните си очи нали така.Остава ни само да се доверим.Радвам се че ни пишете и малко или много ни стана по ясно за тази преференция. В социалните мрежи има доста проблеми, по които трябва да се говори и да се изпипат някои неща.Според мен трябва да се направи една голяма страница където да се правят различни справки.

    ОтговорИзтриване